Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pekanový koláč se soleným máslem
Pekanový koláč se soleným máslem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pekanový koláč se soleným máslem

4.5/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Na 8–10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5022 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 265 g
Tuky 395 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý ořechový koláč, který si zamilujete na první sousto. Pokud budete chtít jeho chuť ještě o něco vylepšit, doporučujeme přilít do náplně trochu brandy nebo koňaku.

Suroviny

viz Něco navíc
máslo 100 g
solené
třtinový cukr muscovado světlý 100 g
vejce 3 ks
zlatý sirup 150 g
vanilkový extrakt 1 ČL
pekanové ořechy 300 g
200 g nasekaných + 100 g ponechaných v kuse
sůl vločková ¼ ČL
vanilková zmrzlina
nebo crème fraîche k podávání

Postup

1

Křehké těsto vyválejte na sílu zhruba 2–3 mm a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm. Seřízněte okraje. Dno koláče propíchejte vidličkou a dejte alespoň na 20 minut chladit, můžete jej dát i do mrazáku. Troubu předehřejte na 190°C.

2

Do formy na těsto položte pečicí papír a vsypte fazole na pečení. Koláč dejte péct na 10 minut, vyjměte fazole i s pečicím papírem a vraťte do trouby ještě na 5–8 minut, aby byl korpus upečený dozlatova.

3

Na náplň prošlehejte v mixéru máslo a cukr, směs by měla lehce zesvětlat. Po jednom zašlehejte vejce, poté zlatý sirup, vanilku a nasekané pekanové ořechy. Vlijte do předpečeného korpusu a uhlaďte. Poklaďte celými pekanovými ořechy, posypte vločkovou solí a dejte do trouby na 10 minut. Poté snižte teplotu na 180°C a dopečte ještě 35 minut.

4

Upečený koláč nechte zchladnout, aby byl vlažný, a podávejte jej s kopečkem zmrzliny nebo crème fraîche.

NĚCO NAVÍC
Nejlepší těsto je domácí. Skvělou (a rychlou) volbou bude i kupované, již vyválené. Nedáme dopustit na značku Wewalka.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč