Vyzkoušejte jednoduchý recept na absolutní klasiku mezi britskými dezerty, kterou milovala už královna Viktorie. Tento dezert kombinuje nadýchaný a díky máslu zároveň vláčný piškot s jahodovým džemem a krémovou náplní. Tradiční ozdoba? Pouze lehký poprašek moučkového cukru.
5 jednoduchých kroků k dokonalému piškotovému dortu Victoria Sponge: Tajemství dokonalého dortu spočívá v přípravě toho nejlehčího a nejnadýchanějšího piškotu. Stačí udělat několik malých kroků, které vás k dokonalosti rozhodně přiblíží.
- BUĎTE PŘIPRAVENI: Vše si připravte předem. Odvažte suroviny, formy pečlivě vyložte pečicím papírem a troubu předem vyhřejte. Díky tomu můžete dort vložit do trouby dřív, než vzdušné těsto začne ztrácet objem.
- ZMĚKLÉ MÁSLO: Ujistěte se, že je máslo opravdu měkké (ale ne rozpuštěné). Máslo se snáze spojí s cukrem a při šlehání vniknou do směsi další vzduchové bubliny, takže bude nadýchanější.
- VEJCE: Čerstvá vejce pokojové teploty pojmou více vzduchu než ta stará nebo ta právě vytažená z lednice, díky čemuž bude piškot lehčí a vzdušnější.
- PŘIDÁVÁNÍ VAJEC: Přidáním vajec najednou by byla směs příliš těžká a přestala by se našlehávat. Přidávejte jedno po druhém, aby dort zůstal nadýchaný.
- PROSÍVÁNÍ: Proséváním mouky odstraníte nejen hrudky, ale také směs načechráte. Do těsta se tak opět dostane další kýžený vzduch.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 180°C. Dvě 18cm formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (dno i boky).
Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem či pastou do nadýchané pěny.
Po jednom zašlehejte vejce.
Stěrkou opatrně, ale důkladně zapracujte prosátou směs mouky, kypřicího prášku a soli.
Směs rozdělte do forem a urovnejte stěrkou.
Pečte oba korpusy zároveň 20–25 minut dozlatova, nebo dokud se mírně neoddělí od od okrajů formy. Při lehkém stlačení by měly vyskočit zpět.
Nechte 5 minut vychladnout, poté vyklopte na mřížku a sloupněte papír. Před plněním nechte zcela vychladnout.
Jeden korpus položte rovnou stranou na servírovací talíř, potřete džemem a poté i ušlehanou šlehačkou. Navrch položte druhý korpus rovnou stranou nahoru. Poprašte moučkovým cukrem.
Zdroj: Olive magazine