Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Plněná rajčata po řecku
Plněná rajčata po řecku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Plněná rajčata po řecku

4.5/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1226 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 147 g
Tuky 23 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Náplň do těchhle rajčat je skvělá i sama o sobě. Můžete ji podávat třeba s vařenými bramborami jako snadné hlavní jídlo.

Suroviny

rýže dlouhozrnná 80 g
ne basmati
olivový olej panenský
1/2 nadrobno, 1/2 na plátky
česnek 4 stroužky
nakrájené nadrobno
nebo krůtí
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
římský kmín 1 ČL
mletý
oregano ¾ ČL
čerstvě strouhaný, 1/4–1/2 lžičky (podle chuti)
suché
petrželka ½ svazku
čerstvá, nasekaná
máta ¼ svazku
nejlépe klasnatá, lístky nasekané
rajče 12 ks
spíše plošší, masitá, o průměru 6–7 cm

Postup

1

Rýži dobře propláchněte v cedníku studenou vodou, pak ji dejte do misky, zalijte vodou a nechte namáčet 15–20 minut. Pak byste měli být schopni zlomit zrnko rýže mezi prsty. Sceďte.

2

Mezitím předehřejte troubu na 190°C a začněte chystat náplň. Ve velké pánvi na středním až silném ohni rozehřejte 4 lžíce olivového oleje tak, aby začal pableskovat, ale nekouřil. Vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, krátce je obraťte v tuku, aby se rozvoněly, ale nezabarvily, přidejte mleté maso, osolte, opepřete, přidejte římský kmín, oregano, nové koření a muškátový oříšek. Opékejte asi 5 minut, aby maso ze všech stran zhnědlo, míchejte ho obracečkou a rozbíjejte přitom hrudky.

3

Až maso úplně zhnědne, vsypte do pánve scezenou rýži. Přidejte drcená rajčata, bílé víno a špetku soli. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zvolna vařte, dokud rýže nezměkne, asi 15–20 minut. Podle potřeby můžete podlévat vodou, směs by neměla být příliš suchá. Pak odstavte, vmíchejte bylinky a dosolte.

4

Zatímco se směs vaří, připravte rajčata na plnění. Odřízněte z nich vršky asi 1–1,5cm pod okrajem, a dejte je stranou. Malým ostrým nožíkem opatrně objeďte po obvodu rajčete tak, abyste uvolnili dužinu (vrstvu přiléhající ke slupce ponechte). Pak lžící vyberte vnitřky rajčat a nakrájejte je na kusy. Zatím obojí odložte.

5

Dno zapékací mísy nebo pekáčku, kam se vám vejdou všechna rajčata v jedné vrstvě, vymažte olejem. Na něj rovnoměrně rozprostřete nakrájené vnitřky rajčat a plátky cibule. Posaďte na ně vydlabaná rajčata a naplňte je šťavnatou masovou směsí, pak je přiklopte odříznutými vršky.

6

Navrch osolte špetkou soli a pokropte dalším olivovým olejem. Zapékací nádobu volně zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu (anebo klidně i 1,5 hodiny, pak získají rajčata jiný chuťový rozměr, ale začnou se proměňovat v omáčku). Podle potřeby podlévejte během pečení vodou, nejlépe tak, abyste ji nelili přes plněná rajčata. Čím větší mají rajčata rozestupy v pečicí nádobě, tím více se tekutina odpařuje. Při podávání doplňte čerstvým salá- tem, popřípadě pečivem.

NĚCO NAVÍC
Jako hlavní chod podávejte 3—4 rajčata na porci, jako předkrm 1 rajče. V dobře těsnící nádobě vydrží zbylá plněná rajčata v lednici 3–4 dny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...