Kyselo je polévka, která se v Podkrkonoší vaří dodnes, a také tam můžete v obchodech koupit ten správný kvásek. Pokud nemáte to štěstí, můžete si den předem oživit ten, který možná uchováváte v ledničce na pečení chleba, nebo si ho vypěstovat ze žitné mouky.
Postup
Rozhodněte se, jestli chcete brambory vařit, nebo péct. Pokud vařit, můžete je oloupat a nakrájet (a vařit s kmínem), nebo nechat v celku a pořádně vydrhnout – v tom případě se budou vařit déle, okolo 30 minut. Vydrhnuté celé brambory propíchané na několika místech vidličkou můžete také (jako my) péct v troubě při 200°C zhruba 1–1,5 hodiny.
Do hrnce s mírně osoleným 1 litrem vody s kmínem dejte vařit houby. Až změknou, přidejte chlebový kvas a všechno dohromady povařte zhruba 15 minut – míchejte, aby se nic nepřichytilo. Mezitím opečte na 1 lžíci másla nakrájenou cibuli dorůžova a omastěte s ní polévku.
V pánvi na zbývajícím másle připravte řídká míchaná vejce.
Kyselo rozlijte do misek či talířů a nechte jedlíky, aby si sami nandali vejce a brambory.
NĚCO NAVÍC
Kyselo můžete na talíři doplnit ještě troškou másla. Tradičně se k němu podávaly vařené brambory, ať už oloupané, nebo ne.