Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka à la čorba
Polévka à la čorba
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Polévka à la čorba

4.7/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2560 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 407 g
Tuky 47 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá polévka, která se vaří od Balkánu až po Střední Asii, kde jí říkají šórpa. Správný recept na ni neexistuje, každá země, vesnice i rodina ji vaří po svém, někdo s fazolemi, jiný s uzeninou a masem a my jsme si ji dali čistě vegetariánsky.

Suroviny

olivový olej 2 PL
velká, nakrájená nahrubo
koriandr mletý 1 špetka
nakrájená na kousky
nakrájená na kousky
menší, nakrájená na půlkolečka
česnek 3 stroužky
drcený
rajčatová passata - pyré 1 PL
menší, oloupané, na kostky
vývar zeleninový 2 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
vyzrálá, spařená, oloupaná, nakrájená na plátky
zelená, nasekaná (nemusí být)
jarní cibulka 3 ks
nakrájená na plátky
koriandr čerstvý 1 hrst
lze použít i kopr, k podávání

Postup

1

Ve větším hrnci rozpalte olej, opečte na něm cibuli, bobkové listy a mletý koriandr, až se rozvoní.

2

Potom přihoďte papriky i kapie, krátce je opečte do změknutí, přidejte cuketu a česnek, opět krátce opečte a nakonec vmíchejte passatu a nechte ji také mírně opéct. Přihoďte brambory, promíchejte a vše zalijte vývarem.

3

Osolte a opepřete, přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory skoro měkké.

4

Potom přidejte rajčata a ještě chvilku vařte, aby byla měkká všechna zelenina.

5

Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte chilli papričku, máte-li rádi ostré, a při podávání posypte jarní cibulkou, koriandrem a/nebo koprem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč