Na uzenou polévku, oblíbenou položku jídelníčku našich babiček, jsme skoro zapomněli – nastal čas ji vzkřísit!
Suroviny
máslo
2
PL
pórek
1
ks
malý, nakrájený nadrobno
mrkev
2
ks
nakrájená na kostičky
pastinák
1
ks
nakrájený na kostičky
řapíkatý celer
2
ks
nakrájený na plátky
tymián
1
ČL
lístky
vývar zeleninový
1
l
brambory
2
ks
velká, oloupaná a nakrájená na kousky
hovězí maso mleté
200
g
z uzeného vepřového kolene nebo jiného uzeného, předem uvařeného doměkka, nakrájeného na kostky
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
petrželka
1
hrst
čerstvá, nasekaná
k podávání
Postup
1
V hrnci na másle opékejte pórek asi 4 minuty, až změkne.
2
Přidejte mrkev, pastinák, řapíkatý celer a lístky tymiánu a opékejte dalších 5 minut. Zalijte vývarem, přidejte brambory a vařte 10 minut.
3
Pak přidejte uzené a vařte ještě 5 minut. Osolte, opepřete a podávejte posypané petrželkou a s chlebem.