Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pórková polévka s brokolicí a modrým sýrem

Pórková polévka s brokolicí a modrým sýrem

4.3/5 Počet hodnocení: 12
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1690 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 97 g
Tuky 94 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelenina, kterou v některých zemích považují i za koření, je skutečnou hvězdou zimní kuchyně. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
nahrubo
pórek 1 ks
jen světlá část, nahrubo
oloupaná, nahrubo
česnek 2 stroužky
drcené
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit zeleninovým
(nebo jen další vývar + 1 lžička bílého vinného či jablečného octa)
velká, včetně stonku, nahrubo, (nebo 500g mražené)
rozdrobený
sůl
pepř
čerstvě mletý
mandle plátky 2 hrsti
opražené
petrželka
lze nahradit krutony, k podávání

Postup

1

Ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Vsypte cibuli, pórek, bramboru a česnek. Míchejte a opékejte 5 minut, až cibule změkne.

2

Potom buď podlijte vínem a 2 minuty vařte, aby se tekutina zredukovala na polovinu, pak přilijte vývar a přidejte brokolici. (Víno můžete vynechat a jeho množství nahradit vývarem a 1 lžičkou octa. Zalijte jím cibuli a pak vložte brokolici.)

3

Potom zesilte oheň a přiveďte k varu, pak oheň zmírněte a zvolna vařte asi 10-15 minut, aby brokolice změkla. Odstavte a nechte asi 10 minut chladnout.

4

Přidejte polovinu sýra a rozmixujte dohladka. Prohřejte na mírném ohni a už nevařte. Osolte.

5

Rozdělte do misek a podávejte posypané mandlemi, zbývajícím sýrem a petrželkou. Pokapejte zbylým olejem a opepřete. Podle chuti podávejte s tousty nebo s krutony.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč