Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Profiterolky s karamelovou zmrzlinou a čokoládovou polevou
Profiterolky s karamelovou zmrzlinou a čokoládovou polevou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Profiterolky s karamelovou zmrzlinou a čokoládovou polevou

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Pro zkušené Na 20 profiterolek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8366 kcal
Bílkoviny 227 g
Sacharidy 441 g
Tuky 632 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Profiterolky, tedy malé větrníčky z odpalovaného těsta, nemusíte plnit pouze nadýchanou šlehačkou. V létě zazáříte i s těmi plněnými zmrzlinou. Pozor ale, karamelová zmrzlina kvůli tekutému cukru taje rychleji než jiné druhy. Pracujte proto rychle a naplněné profiterolky odkládejte rovnou do mrazáku. 

Suroviny

Na zmrzlinu (cca 800 ml)
rozdělený na 120 + 60 g
mléko 180 ml
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
Na profiterolky
mléko 125 ml
voda 125 ml
máslo 100 ml
nakrájené na kostky
sůl ½ ČL
vejce 6 ks
o pokojové teplotě
Na polevu
tmavá čokoláda 225 g
nasekaná

Postup

1

Začněte zmrzlinou. Rozehřejte hrnec s těžším dnem. Dno posypte vrstvičkou cukru a vyčkejte, až se začne rozpouštět, pak přisypte další malou dávku cukru. Takto postupně přisypávejte 120 g cukru, občas můžete opatrně promíchat. V dalším rendlíku zahřejte smetanu těsně pod bod varu.

2

Jakmile má karamel jantarovou barvu a veškerý cukr je rozpuštěný, stáhněte z ohně a přilijte do hrnce horkou smetanu – pozor, směs bude bublat a prskat. Vraťte na sporák a ještě chvíli vařte na nízkém ohni a míchejte, aby se vše spojilo a v karamelové smetaně nebyly hrudky. Jakmile je hladká, odstavte.

3

V míse rozšlehejte žloutky se zbylými 60 g cukru. Do čistého rendlíku nalijte mléko, přidejte sůl a mléko zahřejte pod bod varu. Pak jej tenkým praménkem přilévejte ke žloutkům, nepřestávejte přitom žloutky míchat, aby se směs nesrazila. Následně vraťte celou směs zpět do hrnce a na mírném plameni vařte a míchejte, až směs zhoustne do konzistence řídkého pudinku. Přelijte přes síto ke karamelové smetaně, přidejte vanilkový extrakt, promíchejte a dejte vychladit do lednice. 

4

Vychlazenou zmrzlinovou směs umíchejte ve zmrzlinovači. Pak přemístěte do nachlazené mrazuvzdorné nádoby a nechte nejméně 4 hodiny zpevnit v mrazáku (můžete ji nechat i přes noc, karamelová zmrzlina vždy zůstane trochu měkká.)

5

Předehřejte troubu na 190 °C. Vyložte velký plech pečicím papírem. Mléko a vodu nalijte do rendlíku, přidejte máslo, cukr a sůl. Přiveďte k varu, až se máslo rozpustí a tekutina bude vřít. Za stálého míchání vařečkou vsypte naráz mouku, snižte teplotu a energicky míchejte cca 3 minuty, až je těsto hladké, přestane se chytat stěn rendlíku a spojuje se do koule. Na spodku nádoby by se měl vytvořit bílý povlak jako znamení, že je těsto správně spařené. 

6

Přendejte těsto do mísy robota a nechte jej na co nejpomalejší otáčky hnětacími nástavci promíchávat, aby zchladlo. Pak po jednom do vlažné hmoty zapracujte vejce, výsledné těsto bude hladké a lesklé, tak akorát táhlé, aby se dalo stříkat na plech, ale zároveň drželo tvar. 

7

Těstem naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou a nastříkejte na pečicí papír na plechu bochánky o průměru cca 6 cm. Sáček při stříkání držte v co nejvíce kolmé poloze. Navlhčete si prst vodou a uhlaďte případné špičky. Vložte do trouby a pečte cca 20 minut, pak snižte teplotu na 160 °C a ještě cca 10 minut dopékejte. 

8

Po upečení nechte profiterolky vychladnout na mřížce, pak je vodorovně rozřízněte. Zmrzlinu vyndejte z mrazáku, naplňte upečené profiterolky, naskládejte je na tác a dejte ještě zatuhnout do mrazáku, aby se zmrzlina zase zpevnila (zakryté je můžete takto pár dní také skladovat v mrazáku – čokoládou je polévejte až před podáváním). 

9

Čokoládu vsypte do misky. V rendlíku zahřejte smetanu pod bod varu a nalejte na čokoládu. Nechte chvilku stát, pak rozmíchejte dohladka a přelijte do nádobky s hubičkou. Vyjměte profiterolky z mrazáku a přelijte vršek čokoládou – ta ihned ztuhne.

NĚCO NAVÍC
Karamelová zmrzlina je tak měkká, že pokud chcete, zvládnete s ní naplnit profiterolky bez rozřezávání, a to zespoda pomocí cukrářského sáčku s nasazenou tenčí špičkou. Postupujte stejným způsobem, jako kdybyste je plnili krémem, a ihned je skládejte do mrazáku. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...