Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajská polévka s mrkví a písmenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1442 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 205 g
Tuky 43 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sezona rajčat končí, a tak už plody možná nejsou v nejlepší kondici. Ale nelámejte nad nimi hůl, v polévce budou stejně výborná jako ta srpnová.

Suroviny

studené
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
větší, nastrouhaná nahrubo
+ navíc na případné dochucení
rajče 400 g
vystrouhaná ze slupky (viz Něco navíc)
vývar zeleninový 1 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
nové koření 4 kuličky
badyán 1 hvězdička
skořice 1 svitek
citron ½ ks
kůra nastrouhaná, šťáva vymačkaná
polévkové těstoviny 3 hrsti
písmenka
bazalka
lístky na ozdobení

Postup

1

V hrnci na 1 lžíci másla opečte cibuli a mrkev do změknutí, zhruba 3 minuty. Zasypte cukrem, nechte ho chvilku zkaramelizovat a přidejte rajčata. Přilijte 3/4 litru vývaru, osolte a opepřete, přihoďte všechno koření (ideálně v plátěném pytlíčku, aby bylo možné ho jednoduše vylovit) a citronovou kůru a přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen a za občasného míchání vařte, aby zelenina dokonale změkla, asi 10 minut.

2

Potom vylovte koření, polévku rozmixujte dohladka, podle potřeby ji zřeďte zbylým vývarem a zavařte do ní písmenka podle návodu na obalu. Odstavte, dolaďte chuť solí, cukrem, pepřem a citronovou šťávou a zjemněte zbylým máslem. Podávejte ozdobené bazalkou.

NĚCO NAVÍC
Místo zdlouhavého spařování, loupání a krájení rajčat máme pro vás skvělý trik: Rajčata rozpulte a z řezné strany je nastrouhejte na hrubém struhadle. Půjde to snadno, v misce pak budete mít ‚loupaná drcená rajčata’ a v ruce vám zůstane jen tenká slupka.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...