Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ravanija
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 20
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5241 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 1082 g
Tuky 59 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původem turecký dezert je dnes rozšířený po celém Balkánu a jako správný balkánský dezert je pekelně sladký. Chcete-li jeho sladkost zmírnit, uberte v šerbetu cukru a svařte ho pak s odpovídajícím množstvím vody v poměru 1:1.

Suroviny

vejce 5 ks
krupice 10 PL
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
na vymazání formy
Na šerbet
Na ozdobení
pistácie
nesolené, nasekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Vejce utřete s cukrem a potom do směsi postupně zapracujte krupici, mouku a kypřicí prášek. Vzniklé těsto uhlaďte do vymazané a vysypané kulaté formy
a pečte dozlatova, bude to trvat asi 20 minut, podle výšky těsta. Potom udělejte zkoušku špejlí – pokud vyjde po zapíchnutí doprostřed těsta suchá, máte hotovo. Vyndejte z trouby, nechte zchladnout a opatrně vyjměte z formy.

2

Naznačte si, jak budete později moučník krájet podle tradičního způsobu na kosočtverce – začněte od středu formy a pokračujte do hvězdice k okrajům korpusu.

3

Na šerbet svařte cukr se 750 ml vody a citronovou šťávou a hotovou ravaniju jím prolijte. Nakonec moučník posypte nasekanými pistáciemi.

NĚCO NAVÍC
Pokud se chcete vyhnout použití kypřicího prášku, utřete 6 celých vajec, 6 lžic krupicového cukru a 1 sáček vanilkového cukru do světlé nadýchané pěny. Potom zapracujte 8 lžic krupice a 4 lžíce hladké mouky a dál postupujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč