S mnoha zavařeninami se dnes nevyplatí doma dělat – v dobré kvalitě je seženete třeba na trzích. Ale tuhle nikde nekoupíte! Recept na rybíz à la brusinky máme od čtenářky Heleny Salvetové z Prahy. Hotový je za dvacet minut a z kila připravíte 4-6 skleniček. Brusinky z červeného rybízu přidejte ke svíčkové omáčce i k jemným sýrům.
Suroviny
Postup
Rybíz přeberte a otrhejte, všechny pomačkané nebo zkažené bobulky vyhoďte. Do většího hrnce dejte svařit 250 ml vody s octem, přisypte rybíz, zamíchejte a hned sceďte.
Do širšího kastrolu dejte 150 ml vody, cukr, koření a scezený rybíz a nechte asi 10 minut vařit.
Ještě horké plňte do vyvařených, nahřátých skleniček, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uložte v chladu a temnu.
NĚCO NAVÍC
Takto připravený rybíz chutná výborně jako náhrada za brusinky k sýrům, pečeným i grilovaným masům, ke svíčkové pečeni nebo k játrům na grilu.