Rybízovou šťávu můžeme připravit z jakéhokoli druhu rybízu. Výborná je z červených, ale i z černých či jako kombinace více druhů. Rybízový sirup můžeme také ozvláštnit vanilkou, skořicí, badyánem nebo hřebíčkem – dle vlastní chutě. Využití najde při přípravě osvěžujících letních limonád, nebo s ním můžeme například polit palačinky či lívance.
Suroviny
Postup
Rybíz zbavíme stopek a důkladně opereme.
Ovoce umeleme v mlýnku nebo dobře podrtíme.
Nadrcený rybíz přendáme do většího hrnce. Přidáme vodu a necháme odležet minimálně přes noc, ale klidně i 24 hodin.
Druhý den odleželý rybíz propasírujeme přes jemné plátno. Na 1 litr získané rybízové šťávy si připravíme 1,6 kg cukru a 12 g kyseliny citrónové (asi jedna lžíce).
Čistou rybízovou šťávu přelijeme do hrnce a zahřejeme ji na 85 °C. V horké rybízové šťávě rozmícháme cukr a kyselinu citrónovou a obojí necháme pořádně rozpustit. Během vaření odebíráme vzniklou pěnu.
Uvařený sirup naplníme ihned do sterilizovaných lahví nebo sklenic. Uzavřeme a necháme vychladnout.
Foto ilustrační, zdroj: Pixnio.com