Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžové krokety se dvěma dipy
Rýžové krokety se dvěma dipy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rýžové krokety se dvěma dipy

4/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Na 20–22 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2841 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 327 g
Tuky 128 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo se nevyhazuje, jídlo se plánuje! Až budete příště vařit rýži jako přílohu, uvařte ji více a ze zbytku můžete druhý den připravit krokety – skromné, ale nesmírně dobré jídlo. Podávejte je na party a nikdo vám neuvěří, že jde o jídlo ze zbytků.

Suroviny

rýže vařená 300 g
rozpuštěné
vejce 1 ks
sýr 4 PL
nastrouhaný
petrželka 2 PL
najemno nasekaná + podle chuti na ozdobení
jarní cibulka 1 PL
najemno nasekaná
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhanka
na obalení
rostlinný olej
na smažení
majonéza
jako dip k podávání
Na pikantní rajčatový dip
na kostky
nasekaná nahrubo
nakrájená
červená, nepříliš pálivá
zázvor (čerstvý) 1 ČL
nastrouhaný
vinný ocet bílý 2 PL
nebo červený
olivový olej 60 ml
sůl
cukr

Postup

1

Všechny přísady kromě strouhanky, oleje a majonézy smíchejte v míse. Výsledkem by měla být tvarovatelná hmota (viz Něco navíc). Uložte ji do lednice a nechte hodinu odležet, měla by zpevnit. 

2

Mezitím připravte pikantní rajčatový dip. Vložte do food processoru papriku, cibuli, rajčata, chilli papričku, zázvor a ocet, rozmixujte podle chuti najemno či nahrubo. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte vzniklou pastu a opékejte na mírném ohni cca 10 minut, až se vypaří většina vody. Občas zamíchejte. Nechte vychladnout. Podle potřeby zahustěte trochou strouhanky z čerstvého toustového chleba a dochuťte solí, troškou octa nebo krupicového cukru. 

3

Vyndejte odleželou hmotu z lednice. Pomocí dvou lžic vykrajujte a tvarujte z hmoty nočky, obalte je ve strouhance a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova a dokřupava. Odkládejte na papírovou utěrku, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Jezte horké s dipy, ozdobené petrželkou. Dobrou přílohou je i zelený salát.

NĚCO NAVÍC
Pokud je hmota na krokety příliš tuhá, svlažte ji troškou mléka (konzistence hmoty záleží na tom, kolik škrobu je v uvařené rýži). Ze sýrů jsou do kroket dobré například gouda nebo čedar.Do kroket můžete přidat cokoli z lednice, co potřebuje zužitkovat – například trochu uvařeného mačkaného hrášku, nakrájenou šunku, kousky choriza nebo třeba nasekané vypeckované olivy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč