Rýžový salát s červenou řepou se nepyšní pouze krásnou barvou, ale také mnoha benefity pro vaše zdraví. Skvěle poslouží jako bezmasá večeře nebo jako příloha či sytý předkrm.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Bulvy řepy omyjte, seřízněte jim nať a spodní část s kořínky a pomažte je olejem. Zabalte do alobalu, vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu doměkka. Pak vyndejte z trouby, vyjměte z alobalu a nechte úplně vychladnout. Šťávu, kterou řepa při pečení do alobalu pustila, slijte do misky a zatím dejte stranou. Vychladlou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Mezitím, co se řepa peče, důkladně propláchněte rýži v cedníku pod proudem studené vody. Dejte do hrnce, přilijte
1,5 hrnku studené vody, lžičku oleje a pořádně osolte. Přiveďte k varu, snižte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a vařte 15 minut. Pak stáhněte z plamene a nechte přikryté dojít dalších 10 minut. Hotovou rýži načechrejte vidličkou.
V salátové míse smíchejte uvařenou rýži, kostičky pečené řepy a nakrouhané zelí. Přidejte vlašské ořechy a petrželku (část ponechte na ozdobení). Zalijte citronovou šťávou a znovu promíchejte.
Řepnou šťávu v misce smíchejte se zakysanou smetanou, octem a česnekem. Osolte podle chuti. Vzniklý dresink vmíchejte do rýžového salátu. Podávejte vlažné, ozdobené vlašskými ořechy a petrželkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Červená řepa: 41 receptů s královnou studené kuchyně(41 receptů)