Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát s grilovaným lilkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1395 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 82 g
Tuky 96 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud už jste rozpálili gril, využijte to naplno a ogrilujte k svačině i lilek. Jednoduchý salát, kterým u grilování potěšíte nejen vegetariány, pak stačí poskládat a servírovat. Všichni ho během čekání na hlavní chod určitě uvítají. 

Suroviny

špalda 1 hrnek
nebo dvouzrnka či zelená pšenice freekeh
lilek 1 ks
1 velký nebo 2–3 menší lilky nakrájené podélně na plátky
olivový olej 4 PL
sůl ½ ČL
máta ¼ hrnku
nasekaná
kopr ¼ hrnku
nasekaný
petrželka ¼ hrnku
nasekaná
najemno nastrouhaná, množství dle chuti
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
koření sumah 1 ČL
chilli sušené 1 špetka
Na dip
bylinky 2 PL
nadrobno nasekané (kopr, máta, pažitka, petrželka)
česnek 1 stroužek
drcený
koření sumah ¼ ČL

Postup

1

Špaldu, dvouzrnku nebo freekeh uvařte dle návodu na obalu. 

2

Plátky lilku potřete olejem, osolte a ogrilujte z obou stran. Nakrájejte je na menší kousky a dejte do mísy. Přidejte uvařené zrní, bylinky, citronovou kůru, zbylý olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a koření a promíchejte. 

3

Zakysanou smetanu promíchejte s rozdrobeným sýrem feta, ochuťte citronovou šťávou, bylinkami, česnekem a kořením sumac. Rozetřete na talíře a na to rozdělte lilkovou směs.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...