Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ajoblanco
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1104 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 7 g
Tuky 109 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Studené španělské polévce ajo blanco se někdy přezdívá ,bílé gazpacho‘. Její původ sahá až do dob starověkého Říma a dnes se jedná o tradiční andaluský pokrm.

Suroviny

chleba bílý 4 plátky
den starý, kvalitní
česnek 2 stroužky
oloupané
sůl mořská
olivový olej panenský 5 PL
+ navíc k podávání
sherry ocet 3 PL
lze nahradit červeným vinným octem
voda 4 hrnky
viz Něco navíc
opražené, k podávání
jedlé květy
k podávání, lze nahradit čerstvým ovocem (například hroznovým vínem)

Postup

1

Střídky chleba namočte do 1–2 hrnků vody a nechte vsáknout. V mixéru mezitím rozmixujte mandle a česnek.

2

Vodou nasáklý chléb vyždímejte a přidejte do mixéru, osolte a opět rozmixujte. Postupně přilévejte olej a ocet. Nakonec přidejte vodu – zvolte množství podle toho, jak chcete mít polévku hustou (jde o přibližně 4 hrnky) a rozmixujte dohladka.

3

Podle chuti dosolte a dokyselte octem, pak dejte chladit do lednice zhruba na 2 hodiny.

4

Polévku podávejte vychlazenou, ozdobenou dalším olivovým olejem, opraženými mandlemi a květy nebo čerstvým ovocem.

NĚCO NAVÍC
Vodu použijte nejlépe pramenitou, filtrovanou nebo alespoň převařenou a vychladlou kohoutkovou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč