Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Snadné na 1 sklenici

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1258 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 284 g
Tuky 2 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výtečná rychlá švestková pomazánka se hodí jako náplň do buchet, knedlíků, ale i jako poleva na koláč anebo k masu. Má zkrátka univerzální využití.

Suroviny

čerstvé nebo mražené i s peckami
krystalový cukr 3 PL
rum 1 PL
kakao 1 PL

Postup

1

Celé švestky i s peckami dejte do hrnce spolu s cca 150 ml vody a cukrem, zakryjte a nechte asi 2 hodiny mírně vařit, aby se přitom moc neodpařila tekutina. Po 2 hodinách zkontrolujte, zda se švestky pěkně oddělují od pecek a slupka je dostatečně měkká. Pokud ano, hrnec odstavte a nechte švestky vychladnout.

2

Švestky vypeckujte a vraťte je do šťávy v hrnci. Pak rozmíchejte na kaši. Vsypte do ní vanilkový cukr a pudinkový prášek. Za stálého míchání přiveďte směs k varu a stáhněte z ohně. Nechte vychladnout, občas zamíchejte. Až bude skoro studená, vmíchejte rum a kakao. Nechte pomazánku vychladnout úplně. Pokud ji nespotřebujete okamžitě, dejte ji do zavařovacích sklenic. V chladničce vydrží 2 týdny; můžete ji i sterilizovat, ale jen krátce, tak aby chytla víčka.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...