Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svěží tabbouleh
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1957 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 130 g
Tuky 143 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tabbouleh je nejlepší je v době, kdy už jsou k mání rajčata uzrálá na slunci. V mezičase používáme sladká třešňová rajčátka (500g nakrájených na čtvrtky) z českých skleníků, nebo saháme po verzi ze sušených rajčat, kterou najdete v  Něco navíc.

Suroviny

kuskus 100 g
sůl
vyzrálá, nakrájená na kostičky či klínky
sušená rajčata 2 ks
nakládaná v oleji, nakrájená na kostičky či nudličky
ze 3 citronů
klínky k podávání
med 2 ČL
nakrájená nadrobno
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nasekaná nahrubo
máta 1 svazek
nasekaná najemno (lze vynechat)
olivový olej panenský 100 ml

Postup

1

Kuskus vsypte do větší mísy, osolte, přidejte nakrájená čerstvá i sušená rajčata a dobře promíchejte. Snažte se oddělit jednotlivá zrnka. Vmíchejte šťávu z citronů, med a cibuli. Nechte zakryté odležet 30 minut.

2

Potom vmíchejte nasekané bylinky. Pokud kuskus vypil všechnu tekutinu, ale zůstal tvrdý, vmíchejte trochu studené vody a nechte ještě 10 minut stát. Salát ochutnejte, případně dosolte. Pak dobře vmíchejte olej. Salát nechte aspoň 1 hodinu odležet zakrytý v chladničce (čím déle, tím lépe se prolnou chuti, ideálních je 6–8 hodin, ale neuškodí ani 12 hodin). Podávejte s klínky citronu.

NĚCO NAVÍC
Kuskus se sušenými rajčaty: V míse promíchejte 500 g kuskusu s 80 ml olivového oleje a solí, římským kmínem a pepřem podle chuti. Zalijte 900 ml vroucí vody (část lze nahradit vývarem) a nechte 10–15 minut stát, až se tekutina vsákne. Nechte okapat 150 g sušených rajčat nakládaných v oleji a nakrájejte je na kostičky, 20 g čerstvého zázvoru nakrájejte na nudličky. Přidejte 50g šalotky, nadrobno, a vše lehce opečte na pánvi na troše oleje z rajčat. Kuskus načechrejte vidličkou, vmíchejte do něj směs z pánve a 1/2 svazku nasekané hladkolisté petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...