Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem

Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem

4.8/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1393 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 193 g
Tuky 44 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bez kudrnky se neobejde česká klasika ani arabský salát tabbouleh, do kterého zužitkujete hned pořádný svazek! Spolu s dipem z grilovaného lilku vás naladí na středozemní notu. Lilek nemusíte grilovat, stačí ho upéct v troubě (rozehřáté na 220 °C asi 40 minut), ale bude tak mít slabší uzenou příchuť. Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem je ideální, když si chcete dopřát autentickou chuť Blízkého východu přímo u vás doma. 

Suroviny

lilek 400 g
česnek 1 stroužek
drcený
lze nahradit hustým smetanovým jogurtem
olivový olej 2 PL
olivový olej
na potření
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
quinoa 100 g
červená
oválná, masitá, sbavená semen, na kostičky
okurka ½ ks
oloupaná, zbavená semen, na kostičky
jarní cibulka 1 ks
na plátky
petrželka 1 svazek
kudrnka, lístky nasekané nahrubo
máta 1 hrst
nasekané

Postup

1

Rozpalte grilovací pánev nebo gril a za občasného obracení grilujte lilek v celku asi 30 minut, až jeho dužina hodně změkne.

2

Dejte stranou trochu zchladnout a pak z něj oloupejte slupku.

3

Dužinu vložte do mixéru spolu s česnekem, hustým bílým jogurtem, 1 lžící citronové šťávy a 1 lžící olivového oleje. Osolte a opepřete a rozmixujte na jemnou pastu. Odložte stranou.

4

Libanonské chleby potřete olejem a opékejte na grilu 30 sekund až minutu po každé straně. Také je dejte stranou.

5

V rendlíku zalijte quinou 180 ml vody a nechte 15 minut bobtnat.

6

Potom zprudka přiveďte k varu, ztlumte, přiklopte poklicí a vařte 15 minut doměkka, nebo až se voda vstřebá. Nechte zcela vychladnout.

7

Na tabbouleh dejte quinou do mísy spolu s nakrájeným rajčetem, okurkou, jarní cibulkou, petrželkou, mátou, zbylou citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte, opepřete a promíchejte.

8

Chleby potřete lilkovým dipem a navrch rozprostřete tabbouleh.

NĚCO NAVÍC
Quinoa je obilnina původem z jihoamerických And, červená quinoa je pak jednou z odrůd quinoy. Koupíte ji například v prodejnách zdravé výživy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...