Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svíčková omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3726 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 385 g
Tuky 212 g
Vláknina 87 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svíčková omáčka je skvělá nejen ke svíčkové, ale také ideální je také k bifteku, sekané, masovým koulím, hovězímu či alternativám pro vegetariány. Jako přílohu doporučujeme vídeňské a houskové kynuté knedlíky.

Suroviny

máslo 100 g
nakrájená nadrobno
mrkev 350 g
nastrouhaná nahrubo
celer 220 g
nastrouhaný nahrubo
petržel 130 g
nastrouhaná nahrubo
hořčice plnotučná 1 PL
brusinková zavařenina 1 PL
sůl
proužek kůry + šťáva dle chuti
pepř 7 kuliček
nové koření 5 kuliček
jalovec 2 kuličky
vývar zeleninový 700 ml
nebo hovězí

Postup

1

V rendlíku na středním ohni opékejte na másle cibuli a kořenovou zeleninu mírně dozlatova, asi 15 minut. Vsypte cukr a nechte ho se zeleninou lehce zkaramelizovat, pak přidejte hořčici, brusinky, sůl a citronovou kůru s kořením. Vlijte 700 ml vývaru a vařte cca 30 minut, poté vyndejte koření a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. K rozmixované zelenině přilijte smetanu, případně dolijte vývar do požadované hustoty omáčky (pozor, omáčku nebudete zahušťovat), a zvolna provařte. Dolaďte solí a citronovou šťávou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...