Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Těstoviny s avokádovou omáčkou a chorizem
Těstoviny s avokádovou omáčkou a chorizem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Těstoviny s avokádovou omáčkou a chorizem

5/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3196 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 224 g
Tuky 203 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Možná byste na první pohled těstoviny a avokádo na jednom talíři nečekali. Až ovšem ochutnáte dokonale krémovou avokádovou omáčku, hrozí, že jinou už k těstovinám chtít nebudete. Skvělým doplňkem k jemnému avokádu je dokřupava opečené chorizo, výrazné olivy a slaná feta.

Skryt pre seznam

Suroviny

zralé
bazalka 1 hrst
lístky
olivový olej panenský 5 PL
česnek 2 stroužky
nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
těstoviny 400 g
my jsme použili gemelli, ale hodí se i penne, špagety či linguine
chorizo 100 g
v celku (viz Něco navíc), nasekané nahrubo
nakrájený na plátky
kalamata, nejlépe vypeckované

Postup

1

Na omáčku vyberte dužinu z avokád do mixéru či food processoru, přidejte 3/4 bazalky (zbývající odložte), citronovou šťávu, 2 lžíce olivového oleje, 1/3 česneku a spoustu pepře. Rozsekejte dohladka.

2

Těstoviny uvařte ve velkém hrnci osolené vody podle návodu na obalu, aby byly al dente. Pořádně sceďte a uchovejte přitom 4 lžíce vody z vaření. Těstoviny a uchovanou vodu vraťte do hrnce a důkladně promíchejte s většinou omáčky.

3

Zbývající olej rozehřejte v pánvi a opékejte na něm chorizo 2 minuty. Přidejte zbývající česnek a opékejte ještě 1–2 minuty, aby zkřupavěl a zezlátl (pozor, nesmí se připálit, zhořkl by).

4

Těstoviny s omáčkou rozdělte do čtyř misek či hlubokých talířů, navrch dejte chorizo, česnek a olej z pánve, doplňte fetou, olivami a odloženou bazalkou. Zbývající omáčku podávejte zvlášť v misce.

NĚCO NAVÍC
Hodí se spíš ,čerstvý‘, nesušený typ choriza vyžadující tepelnou úpravu, často určený na gril. Sehnali jsme ho na Rohlik.cz. Zkusit místo něj můžete i pikantní klobásky merguez, původem z kuchyní severozápadní Afriky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč