Modré borůvky patří k létu. Jsou výborné do koláčů i smetanových dezertů. Fantasticky chutnají čerstvé, ale také v podobě zavařenin a džemů. Připravte si například tradiční borůvkovou marmeládu podle receptu našich prababiček.
Suroviny
Postup
1
Borůvky důkladně probereme a několikrát propereme v čisté vodě. Ovoce necháme okapat.
2
Umyté borůvky dáme do hrnce a dáme zvolna vařit. Za občasného promítání je zredukujeme cca na polovinu.
3
Do uvařeného základu přimícháme cukr, citrónovou šťávu a vše opět krátce provaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí.
4
Hotový džem naplníme do čistých a dobře vyschlých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme vychladnout.
Foto: Pexels.com