Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tradiční vánočka s rozinkami
AD
Tradiční vánočka s rozinkami
sdílet:

Tradiční vánočka s rozinkami

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4557 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 317 g
Tuky 322 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánočka umí vytvořit tu správnou sváteční atmosféru. Upečte si jednu také vy. K snídani, svačině nebo jen tak pro radost. S Philips Kuchyňským robotem ji zvládnou i začátečníci. Udělá za vás skoro všechnu práci. Na vás bude jen pohrát si s pletením.

Suroviny

máslo 225 g
mléko 350 ml
velké (nebo 3 malé)
sůl ½ ČL
z 1/2 biocitronu
rozinky 100 g
pokropené rumem
mandle sekané 100 g
vejce 1 ks
prošlehané na potření
na poprášení

Postup

1

Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.

2

Do mísy Philips Kuchyňského robotu s hnětací metlou nasypte mouku. Přidejte nakrájené máslo, mléko s droždím, pak žloutky prošlehané s dalšími 100 ml mléka, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Zapněte robot a uhněťte těsto. Šikovný robot vám pomůže, aby bylo krásně hladké a tvárné. Pokud se vám těsto zdá příliš hutné, přilijte mléko. Robot nechte běžet a do mísy přisypte rozinky s rumem, citronát a mandle. Philips Kuchyňský robot udělá vše za vás a lahodné přísady zapracuje během chvilky do těsta. A máte hotovo – s pomocníkem Philips Kuchyňský robot vám vznikne hladké, vláčné a tvárné těsto, které už stačí jen nechat nakynout, uplést a dát do trouby.

3

Philips Kuchyňský robot vypněte. Mísu s těstem sejměte a dejte ho do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (tj. aspoň na tři hodiny). 

4

Vykynuté těsto rozdělte na devět dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku. (Pokud chcete, udělejte pramenů dvojnásobek a upečte dvě menší vánočky.)

 
5

Hotovou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem a z obou konců do každé vánočky zabodněte dvě špejle namočené do vody – díky nim se vánočka při pečení nerozjede.

6

Dejte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte celkem cca hodinu (pokud máte dvě, tedy menší vánočky, stačí jim asi 50 minut pečení). Pokud by vánočka moc rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem (můžete ho i namočit). Vánočka je upečená, když zůstane špejle zabodnutá do nejsilnější části po vytažení suchá.

Související články

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...