Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tříbarevné zmrzlinové řezy
Tříbarevné zmrzlinové řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tříbarevné zmrzlinové řezy

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Na 1 větší formu na biskupský chlebíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2591 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 512 g
Tuky 33 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladké exotické mango, krémový jemný kokos a příjemně nakyslé ostružiny tvoří harmonické zmrzlinové trio, které je nejlepší dostat na lžičku pohromadě. Každé sousto tak bude dokonalý gurmánský zážitek. 

Suroviny

Na kokosovou zmrzlinu (700 ml)
2 konzervy
sušené – prodávají např. prodejny s asijskými potravinami nebo prodejny zdravé výživy
kukuřičný sirup 2 PL
k dostání v prodejnách zdravé výživy
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 2 ČL
rum 1 PL
tmavý (lze vynechat)
Na mangový sorbet
voda 125 ml
mango 3 ks
velká, zralá
limetová šťáva 2 PL
kukuřičný sirup 3 PL
Na ostružinovou vrstvu
nebo směs ostružin a lesního ovoce (použít můžete i mražené)
vodka 1 PL
lze vynechat

Postup

1

Připravte kokosovou zmrzlinu. Strouhaný kokos opražte nasucho na pánvi. Kokosové mléko zahřejte pod bod varu a vsypte do něj kokos. Přiklopte a nechte několik hodin macerovat. Přeceďte přes síto, směs důkladně vymačkejte. Kokos vyhoďte nebo využijte do pečení. 

2

Ovoněné kokosové mléko znovu zahřejte, přidejte do něj sušené kokosové mléko, cukr, sirup a sůl a zahřívejte, dokud se cukr a sirup zcela nerozpustí. Zchlaďte a dejte zcela vychladit do lednice. Do studené směsi přidejte vanilkový extrakt a rum a promixujte ponorným mixérem, pak vlijte do zmrzlinovače a umíchejte zmrzlinu. Uložte do mrazuvzdorné, ideálně předem nachlazené nádoby a nechte v mrazáku zpevnit. 

3

Na sorbet svařte vodu a cukr na sirup. Nechte sirup vychladnout, získat byste měli 200 ml sirupu. Manga oloupejte a zbavte pecky. Nakrájejte na kusy, vložte do mixéru, přidejte limetovou šťávu a oba sirupy, doma vyrobený i koupený kukuřičný. Rozmixujte do hladka, dejte vychladit. Vlijte do zmrzlinovače a umíchejte zmrzlinu. Uložte do mrazuvzdorné, ideálně předem nachlazené nádoby a nechte v mrazáku zpevnit. 

4

Ostružiny vložte do rendlíku, zasypte cukrem, přidejte trochu citronové šťávy a vařte, až se plody rozpadnou. Pak propasírujte a dejte vychladit, podle chuti vmíchejte vodku, která funguje jako pojistka proti přemrzání, můžete ji však vynechat.

5

Sestavte dezert: vyložte předem namraženou formu na biskupský chlebíček potravinářskou fólií tak, aby přesahovala okraje. Kokosovou zmrzlinu i mangový sorbet vyjměte z mrazáku a nechte trochu povolit, aby se obě mražené pochoutky daly nabírat. Do formy dávejte lžící nebo kopečkovačem střídavě mangový sorbet a kokosovou zmrzlinu a mezery prolévejte ostružinovou omáčkou. Po naplnění formy zakryjte vršek fólií a dejte zatuhnout na několik hodin do mrazáku. 

6

Po zpevnění vyjměte z formy, vybalte z fólie. Krájejte zubatým nožem na plátky a podávejte. Spo-třebujte do dvou týdnů, zmrzlina by pak začala tvořit příliš velké ledové krystaly.

NĚCO NAVÍC
Pokud netrváte na čistě rostlinné verzi, nahraďte kokosovou zmrzlinu domácí či kupovanou smetanovou vanilkovou.Koupit můžete i hotový mango sorbet – příprava je pak záležitostí chvilky, čas budete potřebovat jen na to, aby dezert v mrazáku zatuhl. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...