Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6267 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 602 g
Tuky 342 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace vaječného likéru, máku a červeného rybízu je možná překvapivá, ale naprosto skvělá. V redakci se po půvabně vzorované bábovce jenom zaprášilo!

Suroviny

vejce 5 ks
o pokojové teplotě
rostlinný olej 250 ml
mouka špaldová hladká 300 g
lze použít pšeničnou
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
sůl 1 špetka
nastrouhaná z 1 citronu
vaječný likér 250 ml
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
v sezoně čerstvý – zbavený stopek, mimo sezonu mražený a před použitím rozmražený a dobře okapaný
mák mletý 80 g
Na dokončení
malinový sirup
nebo džus a voda na polevu
mini, na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C.

2

Vejce vyšlehejte spolu s cukrem a olejem do nadýchané pěny. Mouku přesejte spolu s práškem do pečiva a solí přes jemné síto a vmíchejte citronovou kůru. Moučnou směs a vaječný likér poté stěrkou opatrně po částech zapracujte do vaječné pěny.

3

Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

4

Polovinu připraveného těsta vlijte do formy a rovnoměrně ji posypte polovinou rybízu. Do druhé poloviny těsta opatrně vmíchejte mletý mák. Makové těsto rovnoměrně lžící navrstvěte do formy na světlé těsto, posypte zbylým rybízem a stěrkou ho lehce vtlačte do těsta.

5

Pečte 15 minut, poté teplotu snižte na 180°C a pečte ještě asi 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde ven beze stop syrového těsta. Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte na talíř a nechte zcela vychladnout.

6

Z moučkového cukru, trochy sirupu nebo džusu a kapky vody umíchejte hladkou polevu a polijte jí bábovku. Ozdobte velikonočními vajíčky a nechte zaschnout.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...