Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční sušenkový dort
Velikonoční sušenkový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční sušenkový dort

4.6/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7453 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 671 g
Tuky 470 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dechberoucí, a přitom tak jednoduchý! Recept na tento nádherný dort jsme objevili na blogu Caketime by Tamaris.

Suroviny

+ navíc na podsypání
škrob 150 g
kukuřičný
semínka vyškrábnutá
vejce 2 ks
máslo 330 g
nakrájené na malé kostičky
Na krém
nebo mascarpone
prosátý přes jemné síto (množství lze upravit podle chuti)
vanilkový extrakt ¼ ČL
tyrkysové (nebo modré a zelené) - lze vynechat
sušenky
kakaové – nadrcené nebo nastrouhané, nebo nastrouhaná tmavá čokoláda na ozdobení
malá, barevná, na ozdobení

Postup

1

Mouku a škrob prosejte přes jemné síto na pracovní plochu, přidejte cukr a vanilku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj vyklepněte vejce a přidejte máslo. Dobře propracujte a hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a minimálně na hodinu uložte do lednice.

2

Na papír velikosti A4 obkreslete šablonu vejce, kterou najdete v tomto čísle v příloze Velikonoce na straně 2 a vystřihněte.

3

Po vychlazení těsto ještě jednou propracujte, rozdělte na třetiny a na moukou posypané pracovní ploše nebo mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte každou na plát o síle 5 mm. Podle šablony vykrojte 3 vejce. Korpusy rozložte na plechy vyložené pečicím papírem a dejte alespoň na 30 minut do mrazáku.

4

Zatímco se korpusy chladí, rozehřejte troubu na 190°C. Pečte 12–15 minut, dokud se okraje nezačnou zbarvovat do světlehněda. Nechte zcela vychladnout.

5

Smetanu vyšlehejte dotuha. Krémový sýr, crème fraîche (nebo mascarpone), moučkový cukr a vanilkový extrakt prošlehejte dohladka a poté opatrně stěrkou vmíchejte šlehačku. Nakonec krém obarvěte na světle tyrkysovou barvu a naplňte jím cukrářský sáček s kulatou hladkou špičkou.

6

Na servírovací talíř nebo vhodnou podložku položte první korpus vejce a ozdobte po celé ploše malými kopečky krému. Jemně posypte rozdrobenými sušenkami či nastrouhanou čokoládou a nahoru položte druhý korpus. Postup opakujte. Poslední díl korpusu opět ozdobte krémem a na závěr ozdobte podle chuti sušenkovými drobečky, čokoládovými vajíčky a kvítky.

NĚCO NAVÍC
Zbylé těsto (odřezky) nevyhazujte, budou z něj skvělé sušenky. Vychlazené těsto rozválejte, vykrájejte z něj sušenky a upečte na 190°C dozlatova. Můžete je i slepit džemem nebo krémem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...