Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nakrájený velikonoční mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 324
Do dvou hodin Snadné 2 bochníčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5020 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 602 g
Tuky 187 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na velikonoční mazanec s námi zvládnete připravit pěkně krok za krokem. Je jednoduchý, tradiční, zkrátka ten nejlepší kynutý mazanec, jaký si pro sváteční chvíle umíte představit. Protože Velikonoce bez mazance k snídani jsou jako rakvička bez šlehačky.

Suroviny

droždí čerstvé 1 kostka
42 g
mléko 250 ml
máslo 110 g
+ na vymazání plechu
z jednoho citronu
sůl 1 špetka
mandle plátky
na posypání
rozinky 2 hrsti
namočené v rumu
rum 200 ml
tuzemský, na namočení rozinek
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
prošlehané, na potření

Postup

1

Začněte kváskem: rozetřete kvasnice dotekuta se lžící cukru, přilijte dvě lžíce mléka a nechte deset minut odpočívat.

2

Máslo rozehřejte a utřete s cukrem a žloutky. Spojte oba druhy mouky, přidejte citronovou kůru, vanilinový cukr a sůl, vše smíchejte s kváskem, žloutkovou pěnou i zbytkem mléka a zadělejte těsto.

3

Důkladně ho propracujte, poprašte moukou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Pak těsto znovu propracujte, přidejte mandle i okapané rozinky a vyválejte dva bochánky.

4

Na vymazaném a vysypaném plechu nechte hodinku odležet. Potřete vejcem, posypte plátky mandlí a zapečte dorůžova při vyšší teplotě.

5

Poté pečte při 170 °C tři čtvrtě hodiny.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč