Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vídeňský řízek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 1 osobu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 289 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 0 g
Tuky 18 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vídeňský řízek, tedy přinejmenším coby název, vznikl až v 19. století. Od obyčejného řízku liší důsledným použitím telecího masa.

Suroviny

řízek z telecího ořechu, 1–2 cm silný
sůl
vejce 1 ks
prošlehané
strouhanka
čerstvá, podle potřeby
ghí
nebo voňavé sádlo na smažení (řízek musí plavat)
citron plátky
na ozdobení
vídeňský (viz Něco navíc), k podávání
hlávkový salát
k podávání

Postup

1

Řízek vodorovně nařízněte a otevřete jako knihu. Zlehka ho naklepejte ještě víc dotenka (hlavně ve ,hřbetu‘). Mírně ho osolte, pak obalte v mouce, vejci a strouhance (nepřitiskávejte ji!). Smažte v pánvi s vyšší vrstvou tuku rozehřátého na 160–170 °C dozlatova. Během smažení občas řízkem zlehka pohněte a také lžící přelijte povrch rozehřátým tukem. Až bude řízek zespodu pěkně dozlatova, obraťte a dosmažte. Podávejte s citronem, doplněné bramborovým salátem a listy hlávkového salátu.

VÍDEŇSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
Uvařte 700 g salátových brambor (typ A), vydrhnutých, v osolené vodě s kmínem doměkka. Brambory slijte, horké oloupejte a nakrájejte na kolečka do mísy. Zvlášť smíchejte 350 ml hovězího vývaru, 1 lžíci plnotučné hořčice, 3 lžíce jablečného octa a špetku krupicového cukru. V pánvi na středním ohni zpěňte na 2 lžících oleje 1 červenou cibuli, natenko, zalijte ochuceným vývarem, vlijte na brambory. Pak do salátu vmíchejte 1 lžíci hnědého másla a 2 lžíce oleje, osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte hrstku nasekané petrželky. Nechte krátce odstát, pak podle chuti dosolte a dopepřete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč