Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Voňavá jablečná povidla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 2 skleničky o objemu 300 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2643 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 576 g
Tuky 0 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Povidla nemusí být pouze švestková. Naše jablečná povidla voní kořením a rumem! Recept na jednoduchá povidla se vám bude hodit ve chvíli, kdy nebudete vědět, co si počít s velkou úrodou jablek. Hotová povidla jsou stejně jako ta švestková skvělá do koláčů, buchet či taštiček, ale vychutnáte si je i na chlebu s máslem. 

Suroviny

rozkrájené na kusy
pomerančová šťáva
vymačkaná ze 2 pomerančů
mleté
skořice 2 svitky
badyán 1 hvězdička
hřebíček 1 špetka
mletý
zázvor (mletý) ½ ČL
jablečný ocet 60 ml
nebo dle chuti
rum 100 ml
tuzemák

Postup

1

Jablka dle chuti oloupejte, zbavte jádřinců a rozmixujte nebo nastrouhejte. 

2

Smíchejte je s pomerančovou šťávou, kořením, octem, cukrem a nechte do druhého dne odstát (nebo krátce povařte). 

 

3

Směs vlijte do pekáče, podlijte hrnkem vody a pečte při 150 °C asi 3 hodiny, občas promíchejte. Čas záleží na šťavnatosti jablek a velikosti pekáčku. Vyjměte skořici a badyán, vmíchejte rum. Plňte do čistých, vyvařených sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Pro hladší strukturu můžete jablka (klidně tyčovým mixérem) na konci rozmixovat. Čím zralejší jsou jablka, tím sladší bude výsledek. Množství cukru tedy vždy přizpůsobte sladkosti jablek. Rovněž platí, že čím šťavnatější jablka a čím vyšší vrstva v pekáči, tím déle se budou péct. Povidla můžete dělat i v hrnci, musíte je však častěji míchat a hlídat, aby se nepřipálila. Pokud máte pomalý hrnec, vřele jej doporučujeme, povidla ale budou chtít poté svařit (nebo dopéct).

TIP REDAKCE
Jablečná povidla zužitkujete nejen do buchet, koláčů či šneků, ale také na vdolky nebo palačinky (výborná je kombinace se zakysanou smetanou nebo tvarohem). Skvělé jsou do kynutých knedlíků či jako součást snídaně – zkuste třeba jogurt, povidla, opražené vločky a ořechy.

  • Na bramborové taštičky s povidly uvařte 500 g brambor ve slupce. Ještě zatepla je oloupejte a prolisujte do mísy. Pak přidejte 200 g polohrubé a 50 g hrubé mouky, 1 vejce a vypracujte hladké těsto. Vyválejte na plát silný 2–3 mm, vykrajujte kolečka o průměru 7 cm. Do středu každého z nich dejte 1–2 lžičky povidel, přehněte a prsty přimáčkněte po celém obvodu spoje. Taštičky vařte v mírně osolené vodě asi 6 minut. Podávejte s tvarohem, zakysanou smetanou nebo sypané perníkem či máslovou strouhankou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč