Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené těstoviny à la gyros
Zapečené těstoviny à la gyros
ZDROJ: Meine Familie & ich
sdílet:

Zapečené těstoviny à la gyros

4.4/5 Počet hodnocení: 20
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3139 kcal
Bílkoviny 204 g
Sacharidy 252 g
Tuky 136 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečené těstoviny à la gyros potěší celou rodinu: protože se maso peče přímo v rajčatové omáčce, zůstává krásně šťavnaté. Vše je korunováno křupavou sýrovou krustou. Vynikající!

Suroviny

těstoviny 300 g
krátké (např. penne nebo rigatoni)
sůl
jarní cibulka 1 svazek
rostlinný olej 2 PL
na opékání a na vymazání formy
pepř
nebo jiné maso – maso nakrájené na kousky a marinované v oleji a koření na gyros
nakrájené na kolečka
ajvar 3 PL
nebo naan nebo jiný plochý chléb, z předchozího dne
gouda 150 g
nebo jiný sýr vhodný na zapékání, např. ementál, strouhaný

Postup

1

Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu, slijte je a propláchněte studenou vodou. Jarní cibulku omyjte, očistěte a nakrájejte na kolečka. Očistěte houby a nakrájejte je na čtvrtky. Rajčata omyjte, očistěte a nakrájejte na plátky. Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací misku o rozměrech přibližně 20 x 30 cm vymažte olejem.

2

Na troše rozpáleného oleje ve velké pánvi 2 minuty opékejte jarní cibulku a houby. Vyjměte, osolte a opepřete. Poté na troše oleje osmažte i maso na gyros. Bude to trvat pár minut. Do vymazané zapékací mísy navrstvěte směs masa, hub, oliv a těstovin.

3

Prohřejte drcená rajčata, osolte, opepřete, přidejte mletou papriku a doslaďte podle chuti. Vmíchejte ajvar a zakysanou smetanu. Připravenou omáčkou polijte směs v zapékací míse. Navrch rozložte plátky rajčat. Chléb nadrobte najemno, smíchejte se strouhaným sýrem a směs rovnoměrně rozprostřete na pokrm. Pečte v troubě asi 15 minut.

NĚCO NAVÍC
K těstovinám se skvěle hodí okurkový salát.

Fotografie a recept převzaty z Meine Familie & ich.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč