Klasická žemlovka je poměrně prosté dětské jídlo a také ideální způsob, jak spotřebovat starší pečivo. Až ochutnáte žemlovku s pekanovou drobenkou a banány v karamelovém sirupu slova jako prostý a dětský pokrm vás určitě nenapadnou. Věřte nám, že touhle slastí se budete chtít rozmazlovat každé ráno a budete jí chodit tak dlouho tajně ujídat, až zmizí docela. Sladkost žemlovky příjemně vyváží řecký jogurt, tvarohový krém, skyr nebo zakysaná smetana k podávání.
Suroviny
Postup
Chleba nakrájejte na cca 3 cm kousky a rozprostřete do máslem vymazané zapékací mísy o rozměrech cca 20 x 35 cm.
Připravte drobenku. Cukr, mouku, skořici a sůl vsypte do mísy. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky a nejdříve vidličkou a poté prsty rychle vypracujte drobenku. Vmíchejte nasekané ořechy. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice.
Do odměrky nalijte mléko, přidejte vejce, cukr, vanilku, skořici a kardamom a prošlehejte. Směs nalijte na chleba v zapékací míse. Zakryjte potravinářskou fólií a uložte na noc do lednice.
Následující ráno předehřejte troubu na 180°C. Odstraňte potravinářskou fólii a posypte žemlovku připravenou drobenkou. Pečte 35–45 minut dozlatova. Po vytažení z trouby můžete podle chuti polít rozpuštěným máslem.
Připravte banány v karamelovém sirupu. Ve velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo, přidejte cukr a míchejte, až se cukr rozpustí a směs začne bublat. Bude to trvat zhruba 2 minuty. Přilijte smetanu, vanilkový extrakt a rum, přidejte sůl a míchejte, dokud se směs nespojí. Nakonec vhoďte kolečka banánu, pár minut je opékejte a opatrně je v sirupu obalujte ze všech stran.
Žemlovku podávejte s banány v karamelovém sirupu.