Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 8
Do 20 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3966 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 433 g
Tuky 185 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladce hříšná snídaně vám zpříjemní i to nejpošmournější ráno.

Suroviny

mouka žitná celozrnná 75 g
kakao 50 g
holandského typu + k podávání
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl ¼ ČL
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
vanilkový extrakt 1 ČL
mléko 450 ml
máslo 100 g
rozpuštěné
pekanové ořechy
nahrubo nasekané, k podávání
Na omáčku
sůl vločková špetka
nebo jiného alkoholu podle chuti např. bourbon
vanilkový extrakt 2 ČL

Postup

1

Na vafle dejte do mísy obě mouky, kakao, kypřicí prášek, sůl a vše promíchejte. V jiné míse vyšlehejte bílky a poté do nich zašlehejte cukr. Šlehejte, dokud nevznikne pevný lesklý sníh. Do mísy s moučnou směsí přidejte žloutky rozmíchané v mléce s vanilkou a rozpuštěným máslem a vymíchejte hladké těstíčko. Po částech do něj jemně vmíchejte ušlehaný sníh. Ze vzniklého těsta postupně ve vaflovači připravte vafle – vždy vlijte tolik směsi, aby vyplnila celý prostor na vafli (množství záleží na velikosti a tvaru forem).

2

Na omáčku dejte do středního rendlíku cukr a nechte jej na mírném plameni za častého míchání zkaramelizovat dozlatova (pozor, ať karamel nespálíte!). Přidejte máslo, sůl, smetanu a promíchejte. Vmíchejte alkohol, vanilkový extrakt a krátce, minutu dvě, všechno provařte. Odstavte a přelijte do servírovací nádoby.

3

Vafle podávejte přelité omáčkou a sypané kakaem a pekanovými ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...