Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.2/5 Počet hodnocení: 6
Do 10 minut Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 607 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 1 g
Tuky 44 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ztracené, zastřené či také pošírované vejce je majstrštykem, se kterým absolutně zazáříte. Ztracená vejce jsou nedílnou součástí slavných receptů na vejce Benedikt či vejce Florentine, neobejde se bez nich ani tradiční česká kulajda či koprová omáčka.

Suroviny

voda
ocet 1 PL
vejce 4 ks
nebo podle počtu strávníků

Postup

1

V mělkém rendlíku přivedeme k mírnému varu vodu a přidáme do ní lžíci octa.

2

Vejce rozklepneme do hrnečku, ve vodě utvoříme vařečkou vír a jakmile začne slábnout (var vody ani vír nesmí být prudký, jinak vejce potrhá), vlijeme do jeho středu vejce a necháme prohřívat 3–4 minuty, aby bílek ztuhl, ale žloutek zůstal tekutý.

TIP: Ztracené vejce múžeme připravit i v potravinářské fólii. Tu dáme do naběračky nebo hrnku, do ní vyklepneme vejce a  uzavřeme. Uděláme uzlík, nebo zajistíme gumičkou a takto připravené vejce dáme do vroucí vody. Díky tomuto triku můžeme připravovat i více ztracených vajec současně. 

3

Vylovíme děrovanou naběračkou a dáme do misky s ledovou vodou rychle zchladit. Zopakujeme s dalšími vejci. Ztracená vejce dále použijeme podle libosti – jako součást vajec Benedikt či Florentine, ozdobíme jimi talíř kulajdy či koprovky...

Ilustrační foto: Unsplash.com

Autor: Sára87

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč