Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květák zapečený s paprikami a smetanou

Květák zapečený s paprikami a smetanou

4.4/5 Počet hodnocení: 40
Do hodiny Velmi snadné 2-3

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4754 kcal
Bílkoviny 156 g
Sacharidy 24 g
Tuky 448 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krásný a lehký oběd, rychlé pohoštění či večeře! Jako příloha se skvěle uplatní jednoduchý zelený salát a opečené plátky bagety, potřené česnekovým máslem.

Suroviny

velký
LZE VYNECHAT
naložených v oleji
čedar 180 g
nastrouhaný lze nahradit goudou
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1
Květák rozdělte na růžice a vařte sedm minut ve větším hrnci v osolené vodě, aby zkřehl, ale nerozvařil se.
2
Pak růžice sceďte a rozložte do zapékací formy. Ještě jemně osolte a opepřete.
3
Rozpalte gril v troubě. Slaninu nakrájejte na proužky, ty rozložte na pečicí plech a pod grilem vypečte do křupava. Gril nevypínejte.
4
Polovinu slaniny přidejte ke květáku spolu s paprikami, odkapanými a případně také nakrájenými na proužky.
5

Hrst sýra si ponechte stranou, zbytek smíchejte se smetanou a přelijte přes květák. Posypte zbylou slaninou i sýrem a pod grilem zapékejte pět minut, až omáčka začne bublat a sýr se roztaví.

Při přípravě vegetariánské verze můžete slaninu vynechat nebo nahradit cuketou. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

04.07.2008 17:10
Moc dobre. Pridala sem zampiony, hlívu ustricnou a zbyte testoviny. Super lehka vecere. Nebojte se, ze zakysane smetany bude malo a nepridavejte dalsi. Bohate staci.Ester
20.05.2008 12:36
Naprosto úžasný recept! Vzhledem k tomu, že bydlím na vesnici a nemám po ruce vždy vše, jsem orestovala čerstvou zelenou papriku s pórkem na 2 lžicích oliv. oleje, a namísto čedaru použila balkánský sýr - výsledkem bylo super lehké, chutné jídlo, které korunoval toast s česnekovým máslem! Zapomeňte na mozeček ...
17.03.2008 14:00
Moc dobré a rychle hotové, místo nakládané papriky jsem na pórku orestovala půl červené a půl zelené papriky.