Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špenátové listy: Surovina, kterou užijete do salátů i v teplé kuchyni. Hodí se do polévek, dušených pokrmů i palačinek

Slaný koláč se špenátem
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Listy špenátu pořídíte v obchodech celoročně čerstvý i mražený. Sezóna čerstvých špenátových listů u nás vrcholí na přelomu jara a léta. Hledáte nové způsoby, jak připravit listový špenát nebo jak ho přidat do jídla? Zkuste ho v salátu nebo smoothie, tepelně upravený v těstovinách, bramborách, polévkách nebo slaných palačinkách a koláčích.

Což takhle dát si špenát? Také vám v hlavě zní průvodní píseň k legendárnímu českému filmu? Nebo spíš vzpomínáte na osvaleného Pepka námořníka, který do sebe před akcí klopil obsah špenátové plechovky? Přestože již víme, že informace o extra vysokém obsahu železa byly mylné, dokonalou chuť a variabilitu špenátu to rozhodně nesnižuje.

Kam s čerstvým špenátem? 

Listový špenát patří k všestranným surovinám, které můžete i za syrova přidat téměř kamkoli. Pro čerstvou konzumaci volíme chuťově jemnější baby špenát, velké listy jsou lehce nahořklé.

Nejoblíbenější recepty s listovým špenátem

Svou výraznou zelenou barvou rozzáří špenát každé jídlo na talíři. Často se přidává k časově úsporným těstovinám, kterým kromě krásné barvy dodá také cenné vitaminy A, B, C, E a K.

Jak špenát tepelně upravit, aby si zanechal svou krásnou zelenou barvu? Po krátkém blanšírování nezapomeňte listy špenátu prudce zchladit v ledové vodě. K těstovinám špenát přidejte na poslední chvíli, aby nestihl ztmavnout a ztratit křehkost. 

Co s přebytky ze špenátové sezóny?

Pokud vám doma přebývají špenátové listy a vy už nevíte, kam s nimi, můžete je jednoduše zamrazit a využít na přípravu špenátových pokrmů v budoucnu. Pro dlouhodobou trvanlivost listového špenátu se doporučuje před zmražením listy špenátu chvilku blanšírovat a následně šokem ochladit.  

Další možností, jak uchovat špenátové přebytky je zavaření. Klasický dušený špenát připravený z čerstvých listů vložte do vyvařených uzavíratelných sklenic, řádně upěchujte a zavařte dle návodu

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč