Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tento trik na loupání vajec opravdu funguje: Vejce budou hladce oloupaná během deseti sekund

Jak uvařit vejce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Oloupat vejce může být někdy oříšek. Záleží na tom, jak jsou stará, starší vejce se loupají lépe, ale i tak úkon zabere spoustu času. Naštěstí existuje trik, který opravdu funguje a vejce díky němu budete mít oloupaná během pár vteřin.

Vejce uvařte natvrdo (vejce pokojové teploty vložte do vařící vody a vařte 12 minut). Po uvaření vejce zchlaďte ledovou vodou a nechte ho v ní ještě pět minut odpočívat. Vezměte zavařovací sklenici, naplňte ji z jedné třetiny studenou vodou, vhoďte do ní vejce, zavřete víkem a několikrát se sklenicí zatřeste.

Skryt pre seznam

Vejce budou během chvilky hladce oloupaná a skořápka bude plavat ve vodě. Má to ale pár háčků! 

  • Tímto způsobem můžete loupat pouze vejce, která jsou uvařená natvrdo. Vejce s tekutým středem jsou příliš měkká a nárazy o sklo se rozpadnou.  
  • Trik nemusí fungovat v případě, že máte vejce příliš čerstvá, jejichž skořápka pevně ulpívá na bílku. Vždy je lepší vařit natvrdo vejce starší.
  • Třes nemusí vydržet ani vejce, které při vaření prasklo. Dbejte tedy na to, aby mělo při vkládání do horské vody vejce opravdu pokojovou teplotu nebo vejce vložte rovnou do studené vody. V takovém případě se čas varu prodlouží zhruba na 16 minut.  

Tip: Důležitým bodem pro snadné loupání je rychlé zchlazení vejce. Studená tekoucí voda bude stačit, ale ještě lepší bude miska s vodou a ledem do které vejce rovnou vložíte.

Takto loupaná vajíčka můžete rovnou využít třeba do vajíčkové pomazánky, ale pokud se chcete pochlubit, jak jsou hladká, připravte z nich například plněná vejce.

Existují ale i další triky, díky kterým si loupání vajec usnadníte. Nutno dodat, že ne vždy ale fungují stoprocentně.

  • Přijdete do vařící vody lžíci octu. Ocet lehce pozmění pH skořápky a zjemní ji, což může loupání usnadnit. Podobnou službu by měla zaručit lžíce jedlé sody.
  • Použijte lžíci. S vajíčkem klepněte o pracovní desku, odloupejte kus skořápky a vložte pod skořápku vejce lžičku. Tou pak pomalu otáčejte podél celého vejce.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč