Na obdobě dnešního knäckebrotu si pochutnávali již před více než tisíci lety Vikingové? Pro svou chuť, výživovou hodnotu a dlouhou trvanlivost je suchý křupavý žitný chléb součástí jídelníčku nejen při sportovní zátěži a redukční dietě. Skandinávci knäckebrot dodnes milují a v jejich jídelníčku má pevné místo. Vyzkoušejte křupavý chléb plný chuti třeba s našimi oblíbenými pomazánkami!
Křehký chléb jako železná zásoba
Základní složku knäckebrotu neboli v překladu “křehkého chleba” tvoří žito. Tato po staletí dostupná surovina bohatá na vlákninu právem patřila do jídelníčku skandinávských mořeplavců. Knäckebrot vždy patřil mezi potraviny s dlouhou trvanlivostí, proto byl praktickým pomocníkem při námořnických výpravách. Dnes tvoří skvělou záchranu ve spíži, když zrovna dojde čerstvé pečivo.
- Původ knäckebrotu však sahá zřejmě ještě před vikingské výpravy, první zmínky o křupavé placce připomínající dnešní knäckebrot sahají dokonce až 500 let př. n. l., kdy se knäckebrot pekl po sklizni, sušil se a uschovával, aby vydržel celou zimu až do jara, kdy rozmrzly řeky a mohlo se znovu mlít obilí.
- Tradiční knäckebrot se pekl v podobě kulaté placky s otvorem uprostřed a skladoval se navlečený na dřevěných tyčích pod střechou. Oblíbený je dodnes nejen ve Švédsku, kde slavný křehký chléb vznikl, ale také v sousedním Finsku.
- Konzumace žita a žitných produktů posiluje imunitní systém a díky obsahu vlákniny příznivě působí na činnost střev.
Dostupné pečivo, které zvládnete i doma
Tradiční knäckebrot se vyrábí vymícháním žitné mouky s vodou a solí. Směs se následně vyválí na plát, posype moukou a upeče. Ve strojové výrobě se používají válce, kterými se těsto rovnoměrně rozválí a získá typický vzorek. Po upečení se knäckebroty ještě vysoušejí a krájejí na stejné tvary. Nejčastěji se setkáme s obdélníkovým a kulatým knäckebrotem s dírou uprostřed.
Jak si knäckebrot připravit doma? Na základní křehký chléb budete potřebovat:
- 100 g žitné mouky
- cca 400 ml vlažné vody
- 2 velké špetky soli
- Směs smíchejte, vlijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozvrstvěte.
- Pečte při 160 stupních na horkovzduch (nebo 180 stupních na spodní a horní ohřev) přibližně 40 minut.
Knäckebrot můžete snadno přizpůsobit své chuti přidáním lžíce medu a dosažením příjemně nasládlé chuti. Zároveň můžete pozdvihnout jeho výživovou hodnotu, když přidáte:
- drcené ovesné vločky,
- sezamová, slunečnicová, dýňová, konopná, lněná či jiná semínka
- koření - chilli, kmín, římský kmín nebo třeba sušené provensálské bylinky
- psyllium pro ještě větší porci vlákniny
Vychutnejte si knäckebrot se svěží pomazánkou
Díky nízké kalorické hodnotě (na 100 g křehkého chleba připadá pouze 350 kcal) se knäckebrot řadí mezi potraviny oblíbené při redukci váhy. Přítomné vitaminy skupiny B a minerální látky (vápník, draslík, hořčík, železo, selen, fosfor a sodík) posouvají obyčejný chléb mezi superpotraviny.
- Skvělou vyváženou svačinu nejen pro sportovce snadno vytvoříte, když knäckebrot ještě obohatíte o bílkoviny.
- Ideální kombinaci, a to jak výživově, tak i chuťově, tvoří knäckebrot s pomazánkami z tvarohu.
- Vychutnejte si křupavý chléb s pestrou zeleninovou, česnekovou nebo rybičkovou pomazánkou a dopřejte svému tělu dostatek energie a zdraví prospěšných látek.
Zdroj info: Apetit, Tasty, Eating Well