Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pampeliška: Jak jíst její květy a k čemu využít listy? Připravte si salát, sirup i espresso

Sendvič s pampeliškami
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Je to víc než jen plevel na zahradě. Pampeliška smetánka lékařská je zdravá bylinka a přináší s sebou také bohatství chutí nejen králíkům. Připravíte z ní med i salát, její dekorativní květy a listy rozzáří talíř. 

Když se řekne pampeliška, někteří z nás si nejspíše představí, jak v dětství trávili letní čas na zahradě pletením věnečků a hrou na princezny. Další pak vidí jen malou žlutou (leckdy otravnou) květinu v zahradě, s níž se těžko bojuje, pokud se jí chcete zbavit. Pampeliška je ale hlavně lahodná potravina, kterou lze využít v kuchyni v mnoha podobách.

  • Málokdo ale tuší, že třeba ve Francii nebo v Řecku je pěstována jako běžná zelenina do salátů.
  • V antice ji využívali jako pleťové tonikum proti pihám.

K čemu využít listy pampelišek?

Jedním z nejčastějších způsobů, jak využít zdravotní benefity pampelišky, je příprava salátů. Mladé listy, lidově mlíčáky, mají osvěžující chuť, která je podobná rukole. Stačí je jen opláchnout, přidat do mísy k dalšímu salátovým listům nebo je použít namísto zeleného salátu do sendvičů.

Listy můžete i krátce spařit a servírovat je s olivovým olejem a citronovou šťávou jako jednoduchou a zdravou přílohu.

Květy pampelišek na med i sirup, kořen lze pražit

Další možností je využití pampeliškových květů, které můžete přidat do těsta při pečení chleba nebo pro zvýraznění chuti těstovinových pokrmů.

  •  Z květů lze také připravovat sirupy, které dodají nápojům a dezertům specifickou vůni a chuť.
  • Ve spojení s ananasem a banánem si pak můžete vychutnat dokonalé smoothie, ve kterém se propojí a vyváží hořká a nasládlá chuť.
  • A nemůžeme zapomenout na pampeliškový med, který se dá použít jako náhrada běžného medu v různých receptech.

Využití mají i kořeny, dají se sušit, pražit a použít jako náhrada kávy. Kořeny mají mírně nahořklou chuť, která připomíná espresso. Stačí je rozemlít a zalít vroucí vodou jako běžnou kávu. Až tedy příště uvidíte pampelišku ve své zahradě a vychutnejte si ji na talíři.

Všechny části pampelišky se hodí

Pampeliška je nejen chutnou přísadou v kuchyni, ale má také mnoho příznivých účinků na lidské zdraví. 

  • Listy pampelišky jsou bohaté na vitaminy A, C a K a minerální látky jako železo, vápník a hořčík.
  • Konzumace listů pampelišek tak podporuje imunitní systém a zdraví kostí.
  • Díky diuretickým vlastnostem pomáhá odplavovat toxiny z těla a čistit játra a ledviny.
  • Podporuje trávení a zdraví střev.
  • Antioxidanty obsažené v pampelišce pak chrání buňky před oxidačním stresem. 

Autorka článku: Jana Kantorová

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...