Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Znáte mrkvance? Tradiční pochoutka pochází z Polné na Vysočině, místní jim zasvětili zdejší slavnosti

Polenské mrkvance
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mrkvance pocházejí z Polné, kde se hojně pečou v období mrkvové sklizně. Ochutnat je můžete na mnoha akcích napříč Vysočinou, kde platí za tradiční pochoutku. Víte, kde je ochutnat nebo si tyto nevšední šťavnaté a nadýchané bochánky připravte doma podle osvědčeného receptu.

Základem náplně polenských mrkvanců je nastrouhaná sladká karotka, poctivá porce másla v kynutém těstě a cukr s vanilkou. V Polné má téměř každý svůj jedinečný a něčím originální rodinný recept.

  • Někdo strouhá mrkev na jemno, jiný na hrubo, jedni přidávají koření, jiní zase nechávají více vyniknout chuť mrkve.

Při přípravě náplně se nebojte experimentovat s kořením. Poradíme vám, jak na to.

Základem úspěchu je nešetřit surovinami

Mrkvance se hojně připravují v období mrkvové sklizně a daly jméno tradiční Mrkvancové pouti, která se každoročně pořádá na počest patrona města Polná, svatého Liguriáše. Přestože Polná patří k menším českým městečkům, na svou mrkvovou pochoutku láká turisty z celé republiky.

Zcela jistě je nejlepší začít s ochutnáváním mrkvanců přímo v Polné, ale také si je snadno můžete připravit doma.

Na přípravu pravých polenských mrkvanců budete potřebovat:

  • hladkou a polohrubou mouku
  • droždí
  • mléko
  • krupicový a moučkový cukr
  • vejce
  • máslo a sádlo
  • mák a vanilku
  • sůl
  • drcená fenyklová semínka (nebo jiné koření)

Mrkvance se balí do uzlíku jako buchty, ale na plech se skládají hezky od sebe, aby se neslepily. Na jejich přípravu budete potřebovat přibližně 1,5 hodiny.

Co přidat do mrkvové náplně?

Fenykl ne každému voní, a tak jej v náplni můžete vynechat nebo vyměnit třeba za mletý hřebíček, badyán, anýz nebo muškátový oříšek. Každá rodina si hýčká svůj jedinečný recept na mrkvance a mrkvovou náplň vylepšuje různými způsoby. Mezi oblíbené přísady patří:

  • rozinky
  • mletý mák
  • rum
  • citronovou kůru
  • skořici
  • muškátový oříšek
  • badyán
  • anýz
  • nové koření
  • čerstvě mletý pep

Kde ochutnat tradiční mrkvance?

Tradiční polenské mrkvance nesmějí chybět na žádné streetfoodové akci v Polné a jejím okolí, včetně krajského města Jihlavy.

Pokud budete v průběhu srpna či září na Vysočině, určitě vyhledejte místní slavnosti, farmářské trhy, jarmarky, dožínky nebo samotnou Mrkvancovou pouť či Mrkvancobraní.

Zdroje informací: Polenský mrkvanec, časopis Apetit, MestoPolna

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč