Nenápadná zelenina s nakyslou chutí dokáže s dezerty opravdové zázraky! Jak ji připravit na tepelnou úpravu? Zakrojte konce, a od toho silnějšího sloupněte slupku i s tužšími vlákny. Poté rebarboru nakrájejte na kousky a pusťte se do sladkých kouzel. Zkuste například ten nejjednodušší dezert - pečenou pomerančovou rebarboru.
Ovšem pozor! Nikdy nekonzumujte rebarborové listy! Jsou jedovaté. I samotnou rebarboru jezte až po tepelné úpravě, nikdy ne syrovou. Pokud nemůžete rebarboru zpracovat najednou, nakrájenou na kousky ji můžete zamrazit k pozdějšímu využití. Ani tepelně upravenou byste si ji ovšem neměli dopřávat víc než dvakrát týdně, větší množství totiž může podráždit střeva.
Suroviny
Pečená pomerančová rebarbora
Ingredience:
- 300-400 g rebarbory, oloupané a nakrájené na kousky
- 60 g krupicového cukru
- kůra z 1 pomeranče (ideálně bio), nastrouhaná
- 2 lžíce pomerančového likéru
- zakysaná smetana, šlehačka nebo vanilková zmrzlina a sekané pistácie k podávání
Postup:
1 Troubu předehřejte na 180°C. Nakrájenou rebarboru nasypte do zapékací misky vyložené pečicím papírem. Přidejte krupicový cukr, strouhanou pomerančovou kůru pomerančový likér. Promíchejte. Pečte 20 minut zakryté alobalem a dalších 5-10 minut odkryté. Podávejte se zakysanou smetanou, šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou a sekanými pistáciemi.