Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 45
Do 45 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2167 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 229 g
Tuky 86 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až drožďové knedlíčky ochutnáte, jiné už vařit nebudete. Příště je můžete dochutit i česnekem a zeleninovému vývaru vyloženě sluší. Recept na drožďové knedlíčky je velmi jednoduchý a ze surovin, které většinou mají všichni běžně doma. Takže příště, až vám dojdou nudle do polévky, recept na drožďové knedlíčky vás zachrání.

Suroviny

olivový olej 1 PL
mrkev 3 ks
nakrájená na nudličky
petržel 1 ks
malá, nakrájená na nudličky
celer ¼ ks
nakrájený na nudličky
kedlubna ½ ks
nakrájená na nudličky
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na plátky
pórek 10 cm
nakrájený na plátky
jarní cibulka 1 ks
s natí, nakrájená na kolečka
vývar zeleninový 1,5 l
lze nahradit vodou
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 100 g
může být i čerstvý
libeček
nasekaný na ozdobení
pažitka
nasekaná na ozdobení
Na 12–16 knedlíčků
rostlinný olej 1 PL
menší, nakrájená nadrobno
1 kostka
vejce 1 ks
velké nebo 2 malá
sůl
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) 1 ČL
strouhanka
na zahuštění, podle potřeby

Postup

1

Nejdříve udělejte hmotu na knedlíčky. Osmahněte na tuku cibuli a opékejte ji na mírném ohni dosklovita.

2

Přidejte rozdrobené droždí a nechte ho na mírném ohni rozpustit. Dále opékejte, dokud se droždí opět nespojí a tuk se neoddělí. Vsypte mouku, krátce osmahněte a stáhněte z ohně, směs dejte do misky a nechte zchladnout.

3

Pak vmíchejte vejce, sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby hmota byla vláčná, ale ne tuhá. Vytvarujte malé knedlíčky.

4

V hrnci rozehřejte máslo a olej a osmahněte na něm zeleninu (kromě hrášku) a cibuli. Zalijte vlažnou vodou nebo vývarem, osolte, přidejte snítku libečku a přiveďte k varu.

5

Povařte 10 minut, přidejte hrášek, a jakmile se začne polévka vařit, vložte knedlíčky.

6

Vařte asi 3 minuty, dokud knedlíčky nevyplavou, podle potřeby polévku ještě dochuťte a podávejte posypané bylinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Komentáře

16.10.2022 13:38
V receptu je 1,5 ml vývaru (= 1,5 mililitru). Pravděpodobně má být 1,5 litru.
09.01.2022 00:12
Zeleninu lze krajet i na kosticky, hrasku muze byt vice!
12.10.2015 06:55

Dá se použít i sušené droždí?

13.10.2015 16:19

Dobrý den, do knedlíčků použijte pouze čerstvé droždí.

18.09.2014 12:25

Polievka je vynikajuca! Recept sa mi velmi hodil,kedze som mala vsetku zeleninu v zahrade. Knedlicky chutia naozaj vyborne a do polievky sa skvele hodia. Tato polievocka velmi chutila aj mojej takmer 15mesacnej dcerke! Odporucam vsetkym mamuckam :)

Apetit magazín