Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

České hrušky – jak je využít čerstvé a jak nejlépe uchovat na zimu?

hrušky
ZDROJ: nafeti_art/pixabay.com
sdílet:

Dozrávají české hrušky, které jsou plné vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Přesto, že jsou bohaté na cukry, pomáhají při hubnutí. Obsahují nerozpustnou vlákninu a také mají mírný močopudný účinek, což je žádoucí pro očistu organismu. Pojďme si z nich něco upéct, uvařit, ale také si ukázat, jak úrodu uskladnit na zimu.

Není nad to, pochutnat si na právě utrženém ovoci. Čerstvá nakrájená hruška dodá snídaňové kaši podzimní atmosféru, a navíc i potřebnou vlákninu. Posypejte ji ještě opraženými plátky mandlí, poprašte mletou skořicí a sami uvidíte, že až do oběda nebudete mít hlad.

Ovoce by mělo být součástí každé svačiny. Nakrájejte kousky hrušky do krabičky, přidejte hroznové víno, přisypejte oříšky, semínka a klidně plátek tvrdého sýra. Za tento mix vám váš organismus poděkuje!

Sladká hruška perfektně ladí se sýry. Ať už jsou termizované, přírodní nebo s ušlechtilou plísní. Zkuste tuto sladko-slanou kombinaci zabalit do wrapu, vložit do bagety nebo mezi dva plátky toastového chleba.

Horké letní dny už jsou minulostí, ale i přesto patří saláty stále na náš stůl. Nasládlou hrušku doplňte lístky salátu, výrazným sýrem, olivami i slaninou. Vše stačí jen zakapat olivovým olejem, případně trochou balzamica.

Hrušky do trouby

Zahřívací schopnost hrušky umocníte její tepelnou úpravou. A právě na pečení, vaření a dušení je toto ovoce ideální. Kdybychom měli vyjmenovat všechny moučníky, do kterých můžete hrušky použít, byl by to dlouhý seznam. Přesto vám několik osvědčených receptů doporučíme.

Pro začátečníky a také milovníky opravdového horkého ovoce je krambl to pravé. Vyzkoušejte recept s posypkou z perníku, ale pokud chcete bezlepkovou variantu, jako drobenku použijte lehce namleté ovesné vločky smíchané s perníkovým kořením a trochou másla.

Nejznámější závin je jablečný. Ale vyzkoušeli jste do křehkého těsta zabalit i jiné ovoce? Co třeba hrušky. Jestli nechce výhradně ovocný závin, nebojte se přidat makovou nebo tvarohovou náplň, obojí se k ovoci náramně hodí.

Vláčnou pečenou hrušku výborně doplňuje křehké máslové těsto. Vyzkoušejte náš velmi oblíbený hruškový páj s mascarpone. Dokonalá kombinace jemného mascarpone a křupavého těsta vyrazí dech i tomu nejvybíravějšímu strávníkovi.

I obyčejný litý koláč můžete povýšit na vyšší příčku přidáním drobnosti. V našem případě hrušky. Nebojte se a experimentujte. Pokud máte svůj osvědčený recept na perník nebo zdravý litý koláč, přidejte do něj nakrájené ovoce, rozinky a nasekané vlašské oříšky.

Hrušky i k masu

Čeští strávníci si už pomalu zvykají, že na jídelních lístcích začínají přibývat slaná jídla v kombinaci s ovocem. Hrušky svou jemnou chutí doplňují neutrální chuť drůbežího masa.

S hruškami do spíže

Křížaly

Už naše babičky si uměly s hruškami poradit. Nakrájené plátky sušily nad kamny a dětem tak připravily sladkou zdravou pochoutku v podobě křížal. Stejnou si můžete vyrobit i vy. Dnes pochopitelně za pomoci domácí elektrické sušičky nebo trouby. Nasušené ovoce skladujte v uzavřené nádobě, aby se k němu nedostala vlhkost nebo potravinoví moli.

Kompoty a zavařeniny

V neposlední řadě můžete přebytky ze zahrádky zavařit. Takový kompot určitě v zimně přijde k chuti. A kdo by si uměl představit pravé domácí vdolky bez hruškových povidel?

Už jste vyzkoušeli spoustu hruškových receptů a přesto vám zbyly zásoby? Uskladněte je ve sklepě a můžete se z nich těšit celou zimu.

Jak hrušky skladovat

Hrušky jsou (stejně jako jablka) vhodným ovocem pro skladování. Pokud jim věnujete dostatečnou péči už při sklizni a následně zvolíte vhodné podmínky pro uskladnění, můžete se ze sladkých hrušek těšit ještě začátkem jara. Jestli vlastníte zahrádku a hrušky si češete sami, dejte jim dostatečnou péči už od začátku.

  • Ze stromu je trhejte ručně, vždy po jednom a opatrně je vkládejte do bedýnky.
  • Utržené plody nesmí být otlučené, nahnilé ani poškozené, jinak by se začaly brzy kazit a zničily by celou očesanou úrodu.
  • Z ovoce otrhejte listy. Stromy mohou být někdy napadeny chorobami, které se drží na listech a nejsou pouhým okem vidět. Přenesením na samotné plody by mohly poničit celou sklizeň.
  • Hrušky před dlouhodobým uskladněním nemyjte, snížili byste tím jejich odolnost.
  • Hrušky skladujte v chladném a přiměřeně vlhkém sklepě.
  • Jestli jste si v obchodě nebo na trhu koupili pár hrušek a víte, že je brzy sníte, bez obav je vložte do spodní přihrádky ledničky, kde vydrží i několik týdnů.

Hrušky (i jablka) uvolňují plyn ethylen, který urychluje zrání. S tím je nutno počítat, pokud chcete různé druhy ovoce vyskládat do mísy. V případě, že k hruškám dáte banány, můžete očekávat, že budou během několika dnů přezrálé. Naopak tvrdému kiwi, avokádu nebo ještě zelenému mangu tento plyn jednoznačně prospěje.

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč