Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pořiďte si jáhly, pohanku a kulatou rýži. Připravíte z nich skvělé bezlepkové kaše k snídani

Bezlepková kaše
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Taková kaše k snídani dokáže zahřát, zasytit i nastartovat organismus. Navíc se dá ozdobit i dochutit prakticky čímkoli, co máte rádi. Ráno není času nazbyt, přinášíme vám proto několik tipů, jak si výbornou  kaši k snídani připravit do pár minut – tentokrát v bezlepkové variantě!

Není instantní jako instantní

Instantní hotové směsi kaší, které se běžně prodávají v mnoha příchutích, bývají plné cukru a éček a na dlouho nezasytí. Jinak to je však s instantními jednodruhovými kašemi, které volají po zalití a dochucení.

  • Kromě hlavní suroviny, ze které jsou vyrobeny, neobsahují nic navíc – žádné sušené ovoce, cukr, čokoláda či přídatné látky.

Jejich příprava je jednoduchá. Přiveďte k varu vodu, mléko či jeho rostlinnou alternativu, přidejte k němu sypkou směs a do 4 minut probublávání a stálého míchání máte hotovo.

Rýžová kaše

Mezi její výhody patří snadná příprava, neutrální chuť, která se dá kombinovat opravdu se vším a také fakt, že neobsahuje lepek. Rýžová instatní směs se skládá buď výhradně z rýže, nebo do ní přidává kukuřičná krupice. Rýžovou kaši snadno připravíte od píky z běžné rýže povařením v mléce

  • K rýžové kaši se hodí jakékoli ovoce, ořechy, čokoláda či semínka

Pohanková kaše

Další bezlepkovou potravinou vhodnou k přípravě kaše je pohanka. Chutí pohanka přípomíná ořechy, je tedy dobré si ji připravit v probublávajícím mléku.

  • Ideální kombinace je s medem, javorovým sirupem a lesním ovocem. I zde se nemusíte bát přípravy na slano, třeba s čedarem, slaninou a vejcem. 

Jáhlová kaše

Jáhly koupíte v běžné obchodní síti, jde o tradiční staročeskou surovinu. Jsou snadno stravitelné, obsahují vitamín B1, B6, vápník, hořčík i železo. Vynikají svou přirozeně žlutou barvou. A skvěle se hodí k přípravě kaše nebo jahelníku. 

  • Vyzkoušejte variantu s mlékem i s vodou, oboje vás jistě překvapí svou chutí.
  • Slaná verze jáhlové kaše souzní s tepelně upravenou zeleninou, tofu či sýrem

Kaštanová kaše

Poměrně neznámou bezlepkovou variantou je kaštanová kaše. Jejím základem bývá rýžová kaše. Kaštanová mouka, kterou je kaše dochucena, obsahuje vysoký podíl vlákniny a má přirozeně nasládlou chuť.

  • S mlékem a zralým jablkem či hruškou tvoří dokonalou kombinaci chutí. 

Pokud vám instatní kaše ve větším množství zbývají, nebojte se jimi zahustit polévky či omáčky, fungují jako lehké a zdravější alternativa pšeničné pšeničné jíšky.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč