Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Potřebuje segedín mouku k zahuštění? Vyzkoušejte jiné způsoby, třeba brambory nebo škrob

Potřebuje segedín mouku k zahuštění? Vyzkoušejte jiné způsoby, třeba brambory nebo škrob
sdílet:

Segedín se tradičně zahušťujete moukou, ale pokud se jí z rzných důvodů vyhýbáte nebo ji nemáte, nevěšte hlavu. Skvělé omáčky docílíte i jinak. A nejspíš ani nikdo nepozná rozdíl.

Segedínský guláš nemusí být nutně zahuštěný vůbec ničím, můžete ho podobně jako Maďaři servírovat v hlubokém talíři jako polévku s čepicí zakysané smetany. Pokud však chcete tradiční segedín po česku, ale mouka je zapovězena, pořád můžete zahušťovat jinak. Jak?

Použijte brambory

Nakrájejte jednu nebo dvě brambory na malé kostky a přidejte je do guláše během vaření. Až se brambory uvaří, rozmačkejte je vidličkou buď přímo v hrnci, nebo na talíři (pak je vraťte zpět do omáčky). Brambory obsahují škrob, který pomůže omáčku zahustit.

Omáčku částečně rozmixujte

Toto pravidlo platí spíše u zelninových polévek a omáček. Ale vyzkoušet ho můžete i u segedinu, zvlášť, když budete počítat dopředu počítat například s větším množstvím cibule.

  • Odeberte z guláše část zeleniny (cibulový základ, případně pečenou papriku, či část masa), rozmixujte ji ponorným mixérem do hladka a vraťte zpět do hrnce. Přirozeně tím guláš zahustíte a zároveň zvýrazníte jeho chuť.
Skryt pre seznam

Kukuřičný či bramborový škrob

Smíchejte kukuřičný škrob s trochou vody a vytvořte hladkou pastu. Tuto směs pak pomalu vmíchejte do guláše během vaření na mírném ohni. Vařte a míchejte do zhoustnutí.

Smetana nebo jogurt

Zakysaná smetana nebo hustý (vykapaný) bílý jogurt nejenže dodají pokrmu krémovost, ale také pomohou zahustit omáčku. Přidejte jedno nebo druhé na konci vaření a dobře promíchejte.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín