Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si masové kuličky podle receptu IKEA. Kouzlo tkví v poměru masa a smetanové omáčce

Masové kuličky IKEA
ZDROJ: IKEA
sdílet:

Kromě nábytku a doplňků existuje v obchodním domě IKEA jeden výrobek, který v Evropě okouzlil miliony lidí, tedy přesněji řečeno jejich chuťové pohárky a stal se celosvětovou kulinářskou senzací – ikonické masové kuličky.  

Masové kuličky jsou pro švédskou kuchyni typické, tradičně se servírují se smetanovou omáčkou, bramborovou kaší a brusinkami.

  • V 80. letech minulého století zařadila IKEA masové kuličky do svých restaurací v obchodech jako cenově dostupnou variantu jídla, které si zákazníci mohou vychutnat během nakupování. To však ještě netušili, že kuličky brzy překročí zdi obchodů a lidé o nich budou mluvit jako o delikatese.  
  • Kromě masových kuliček má dnes obchodní dům v nabídce také dvě vegetariánské verze – zeleninové a bezmasé kuličky, které jsou vyrobené z hrachové bílkoviny, ovsa, brambor, cibule a jablek. 

S rostoucí oblibou masových kuliček IKEA rostla i poptávka po tajném receptu. V reakci na zvědavost fanoušků IKEA recept zveřejnila, a tak si každý může připravit oblíbenou švédskou pochoutku doma. 

Švédské masové kuličky IKEA

Na masové kuličky

  • 500 g hovězího mletého masa

  • 250 g vepřového mletého masa

  • 1 cibule, jemně nasekaná

  • 1 stroužek česneku (drcený nebo mletý) 

  • 100 g strouhanky 

  • 1 vejce

  • 5 lžic plnotučného mléka 

  • sůl a pepř 

Na smetanovou omáčku 

  • 40 g másla

  • 40 g hladké mouky 

  • 150 ml zeleninového vývaru 

  • 150 ml hovězího vývaru 

  • 150 ml smetany ke šlehání 

  • 2 lžičky sójové omáčky

  • 1 lžička dijonské hořčice 

  1. Hovězí a vepřové maso a smíchejte. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku, vejce a promíchejte. Přidejte mléko a vše dobře osolte a opepřete. 
  2. Směs vytvarujte do malých kuliček. Umístěte je na talíř, přikryjte a uložte na dvě hodiny do chladničky (pomůže jim to udržet si tvar při smažení).
  3. Na pánvi zahřejte olej na střední teplotu. Když je horký, opatrně přidejte masové kuličky a smažte, dokud nejsou hnědé ze všech stran.
  4. Nebo je dejte do pekáče na pečicí papír a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C  30 minut.
  5. Na pánvi rozpusťte 40 g másla. Přidejte 40 g prosáté hladké mouky a míchejte dvě minuty. Přidejte oba vývary a pokračujte v míchání. Přidejte smetanu, 2 lžičky sójové omáčky a 1 lžičku hořčice. Přiveďte vše k varu a nechte omáčku zhoustnout. 
  6. Kuličky podávejte buď s krémovou bramborovou kaší, vařenými brambory nebo s hranolky.

Zdroj: IKEA

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...