Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyzkoušejte plundrové těsto a upečte dokonalé croissanty jako z pekárny!

Plundrové pečivo
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Stačí pomyšlení na vláčné, křehké a nadýchané pečivo a už se vám sbíhají sliny? Plundry, jak se plundrovému pečivu s oblibou říká, si snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte voňavé a lesklé šneky, croissanty, pletence a další druhy tzv. danish pastry!

Plundrové těsto stojí na půl cesty mezi listovým a kynutým. Je nadýchané a vláčné jako kynuté a přitom lístkuje jako listové. Hotové pečivo se ihned po upečení potírá medem či javorovým sirupem. Sladký nátěr podpoří chuť a křupavost a pečivo je díky němu krásně lesklé.

Překládané kynuté těsto jako základ plundru

Plundrové těsto je tvořeno z kynutého těsta, které je při překládání prokládáno tukem. Název k nám doputoval z Německa, plundrové pečivo je ale nedílnou součástí tzv. Danish pastry –⁠ dánského pečiva. Jaké zásady platí pro přípravu plundrového těsta?

  • Plundrové těsto vzniká překládáním kynutého těsta a másla. Aby těsto dosáhlo očekávaných výsledků, bude zapotřebí jej přeložit celkem 4x.
  • Pozor dejte zejména na roztékání a vsakování tuku do těsta. Pracujte svižně, ale zlehka, aby se máslo nevpilo do těsta. Mezi každým překládáním dejte těsto alespoň na 5-10 minut do lednice.
  • Vrstva tuku zamezí slepení plátů těsta, tuk se rozpouští až při pečení a ve výsledném pečivu způsobí onu požadovanou vláčnost a lehkost. 

Základní ingredience kynutého pečiva jsou v našem receptu obohaceny o voňavý kardamom, který je typický pro skandinávské sladké pečivo.

Šneky, brýle, nebo pletenec?

Plundrové těsto je vhodné pro přípravu několika druhů sladkého pečiva. Plundrovému pečivu svědčí kombinace s ovocem, ořechy nebo pudinkem. Jak se naučit tvarovat oblíbené plundrové pečivo? Nechte se inspirovat našimi tipy:

  • Rozinkové šneky: Vyválený plát potřete vejcem a posypte rozinkami. Zarolujte a krájejte na jednotlivé šneky.
  • Skořicové brýle: Směsí skořice a cukru hojně posypaný plát těsta rolujte z obou bočních stran do středu. Následně krájejte na 1 cm silné ‚brýle‘.
  • Pudinková čepička: Rozválené těsto nakrájejte na čtverce a zahněte jejich okraj tak, aby tvořily zvýšený rám. Do vzniklého důlku dejte lžíci vanilkového pudinku a na něj položte půlku meruňky.
  • Pekancový pletenec: Vyválené těsto rozdělte na centimetr silné provázky a splétejte je do pletence jako vánočku. Vzniklé copy nakrájejte na 12 cm dlouhé zákusky, které ozdobte pekany.

Plundrové těsto se dá použít namísto listového a připravit z něj můžete také croissanty nebo plněné šátečky. Skvěle se hodí také na přípravu závinů. 

  • Plundrové pečivo pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a mezi jednotlivými kousky nechte dostatečný rozestup. Pečte v dobře vyhřáté troubě na 180-190 stupňů 15-20 minut. Podrobný návod na jednotlivé druhy plundrového pečiva najdete v našem receptu na plundrové těsto.

Náš tip na závěr: Chcete-li, aby se vám s těstem dobře pracovalo a výsledné pečivo hezky lístkovalo, nezapomeňte jej vždy, když s ním zrovna nepracujete, zabalit do potravinové folie. Okoralé těsto má tendenci se trhat. 

Zdroj informací: BBC GoodFood, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín