Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Do Česka dorazil francouzský gastro průvodce Gault&Millau: Bude hodnotit i restaurace nižších kategorií

Food Critic
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Do Česka dorazil francouzský gastronomický průvodce Gault&Millau. Tajní inspektoři budou kromě luxusních restaurací hodnotit i podniky nižších kategorií a street food. První průvodce vyjde na konci roku 2024. Podle jakých kritérií budou tajní inspektoři restaurace hodnotit?  

Gault&Millau je gastronomický průvodce, který založili francouzští novináři Henry Gault a Christian Millau v 60. letech 20. století. Zatím působil v 15 zemích světa a nyní je zastoupen i v České republice. Průvodce se opírá o tajné inspektory, kteří vždy za svůj účet zaplatí.

Do restaurace může za Gault&Millau přijít hodnotit muž či žena v jakémkoliv věku a jakékoliv národnosti. ‚Řekla bych, že 50 procent inspektorů jsou cizinci a 50 procent Češi. Jsem skoro jediná, která všechny inspektory zná,‘  říká ředitelka Gault&Millau Michaela Židlický.

Vybírat se bude z téměř 1000 restaurací

Inspektoři navštíví okolo 1000 restaurací ze všech regionů České republiky, a kromě fine diningových restaurací se zaměří i na restaurace nižších kategorií. Gault&Millau oceňuje restaurace bodovým hodnocením, díky kterému si může podnik vysloužit ještě od jedné do pěti čepic (obdoba michelinských hvězdiček).

Od 1 do 10,5 bodu restaurace čepice nedostanou, ale mohou se objevit v průvodci v kategorii Stojí za návštěvu, kam by se mohla dostat i taková typická česká hospoda,‘ vysvětluje Michaela Židlický. 

Maximum je pět čepic, pro které je potřeba získat plných 20 bodů. Plný počet bodů ale ještě inspektoři Gault&Millau žádné restauraci na světě neudělili.

Hodnotí se vše od příchodu po odchod

Kritérií je kolem padesáti, a kromě jídla se hodnotí i zážitek a prostředí. ‚Jídlo se samozřejmě hodnotí nejvíce, musí to být více než dva chody a každý chod má 10 kritérií – od textury, teploty, až po chuť. Potom se hodnotí v restauraci všechno od příchodu po odchod. Someliér, manažer, rychlost servírování, nádobí nebo třeba toalety,‘ říká Michaela Židlický.

Inspektor pak musí do restaurace zavítat několikrát. ‚Nespoléháme se jen na jednu návštěvu. Může se totiž stát, že je v restauraci den blbec, takže proto má ještě další příležitost zazářit‘ ‘říká obchodní ředitelka Monika Talašová.

Inspektoři prošli školením francouzskými trenéry a jsou objektivní. ‚Nepotřebují se po nikom vozit nebo si zvyšovat ego. Všechno jsou to profesionálové a světaznalí gurmáni a drží se mezinárodních standardů, které jsou pro všechny země stejné. Důležitá je především diskrétnost, jakmile je inspektor odhalen, musí skončit,‘ říká Monika Talašová.

Co může restaurace udělat, aby se v průvodci objevila?

Místo se v průvodci nedá zajistit, ani koupit. Jediné, co restauraci zbývá, je mít dobrou propagaci a pověst, aby se o ní společnost Gault&Millau dozvěděla, a doufat, že za své menu a přístup získá požadovaný počet bodů.

Kolik restaurací z 1000 vyzkoušených se do letošního průvodce probojuje, není jisté. Michaela Židlický odhaduje, že by jich tam nakonec mohlo být 300–400.

Organizace Gault&Millau hodlá do budoucna podporovat mladé talenty v oblasti gastronomie. Po Česku se plánuje rozšířit také na Slovensko nebo do Maďarska. V budoucnu chce vytvořit českého průvodce zaměřeného na víno či hotely.

Příchod průvodce Gault&Millau znamená pro Českou republiku novou kapitolu tuzemské gastronomie. Přináší nový pohled na restaurační scénu a otevírá nové možnosti pro restaurace, kuchaře a milovníky dobrého jídla.

Zdroje: Gault&Millau, Michaela Židlický a Monika Talašová

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč