Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýňové dezerty: 14 nejlepších receptů

Dýňové dezerty: 14 nejlepších receptů
ZDROJ: Apetit

Oranžové krásky se v české kuchyni zabydlely natolik, že se staly součástí muffinů, cupcaků i nejrůznějších koláčů. A protože i my si bez nich neumíme podzim představit, sestavili jsme pro vás kolekci sladkých receptů z dýně, ze kterých si určitě vyberete svého favorita.

Dýně je oblíbená pro svou neutrální chuť a rychlou přípravu. Sytě oranžová dužina zralého plodu je bohatá na vlákninu, beta-karoten a navíc obsahuje jen malé množství sacharidů. To ale nejsou hlavní důvody, proč ji využít do sladkých dezertů!

[[nid:35521]]

Dýňové pyré – Nepostradatelný parťák vždy po ruce

Při pečení nejčastěji využijete univerzální dýňové pyré. Jeho příprava je velmi jednoduchá a navíc okamžitě zpracujete celý plod.

  • Vyplatí se rozdělit ho na menší porce do sáčků nebo krabiček a dát zamrazit. Dýňové dezerty si pak můžete dopřát po celý rok.
  • Pyré využijete nejen do dýňových dezertů, ale také do dýňové polévky, rizota nebo prvních dětských příkrmů.

Druhy dýní pro sladké pečení

Zakomponování oranžové dužiny do dezertů je ideální způsob, jak sladký moučník trochu odlehčit. Těsto navíc zvláční a získá neodolatelnou podzimní barvu.

  • Na pečení dýňových moučníků se nejlépe hodí hokaido, kterou nemusíte loupat a tím pádem zkrátíte její přípravu na minimum. Slupku jen pořádně omyjte, tykev rozkrájejte a vyndejte semínka.
  • Další vhodnou variantou je například dýně máslová. Tu už je nutné zbavit slupky, ale na druhou stranu má menší jádřinec a tedy větší podíl dužiny.

Tip: Dýňová semínka nevyhazujte. Během několika minut si z nich připravíte chutné zobání k vínu nebo večernímu sledování televize.

Čím dýňové dezerty vylepšit

Jako podzimní plodina dokonale ladí s dalšími sezónními surovinami – různé druhy ořechů, med, rozinky i další sušené ovoce.

  • Její jemnou chuť dokreslí výraznější koření, které se používá na sladké pečení – vanilka, skořice, zázvor, hřebíček, kardamom, sušená citronová nebo pomerančová kůra, ale i směs perníkového koření.
  • Dýňové dezerty ozvláštní i kousky hořké čokolády, kandovaná citrusová kůra nebo jemné tvarohové krémy.

Co upéct z dýně?

Naprostou rychlovkou a vděčným pohoštěním nejen malých strávníků jsou muffiny a cupcaky, které můžete obměňovat podle chuti a dostupných surovin.

  • Přidejte do těsta oříšky, kakao, sušené ovoce, nahraďte část pšeničné mouky mandlovou nebo nachystejte jiný krém na ozdobu.
  • Na své si přijdou i milovníci cheesecaků. V našem případě jsme použili dýňové pyré do náplně a hotový dezert přelili karamelem a posypali oříšky.
  • Pokud patříte mezi úplné začátečníky a přeci jen byste si rádi vyzkoušeli nějaký sladký recept z dýně, pak doporučujeme jednoduchý zázvorovo-dýňový chlebíček. Má pikantní chuť a vaše hosty jím rozhodně oslníte.

Zdroj: autorský článek redakce Apetit

Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč