Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší občerstvení pro koledníky. Skvělá pomazánka na chlebíčky, sušenky i nádivka a další čtyřicítka receptů

Nejlepší občerstvení pro koledníky. Skvělá pomazánka na chlebíčky, sušenky i nádivka a další čtyřicítka receptů
ZDROJ: Apetit

Oslavte Velikonoce, jak si velkolepé svátky jara zaslouží – skvělým jídlem a ve společnosti svých blízkých. Připravte se s předstihem. Až otevřete dveře nedočkavým koledníkům, nic vás nepřekvapí.

Málokteré oslavy se tolik pojí s tradicemi a jídlem jako Velikonoce. I když si to neuvědomujeme, mnohé pokrmy soudobých oslav jara mají za sebou dlouhou historii. Čím uctili své návštěvy naši předkové o pár století zpátky a co si odnášeli koledníci domů?

  • Klasické velikonoční jídlo chudých lidí představovala pučálka. Naklíčený hrách se osmažil na sádle a pocukroval nebo osladil medem, popřípadě upravil naslano se solí a pepřem.
  • Spolu s pučálkou se často jedlo také pražmo, naklíčené obilí upravené podobným způsobem jako hrách.
  • Podávala se také velikonoční polévka šmigrustovka a kroupovo-fazolový šumajstr.

Zatímco tyto pokrmy už na svátečním stole najdeme jen málokde, jiné patří dodnes k nejoblíbenějším jídlům svátků jara. Tradičně se, především ve městech a bohatších rodinách, peklo mladé maso (kuřecí, jehněčí či kůzlečí). A kde nebylo maso, stál na stole alespoň pocukrovaný beránek z piškotového těsta.

Snídaně jako malý obřad

Typickým pečivem, které se dochovalo do dnešních Velikonoc, jsou jidášky nebo jidáše. Stočené válečky kynutého těsta, které připomínají Jidášovu zradu a provaz, na kterém se ze zoufalství oběsil.

Dalším tradičním pokrmem Velikonoc našich předků jsou mazance. Jejich pečení platí za starý slovanský zvyk. Mazance hrály důležitou roli pečiva pro slavnostní obřady během svátků jara.

Nádivka s divokým býlím

A to nejlepší na konec: velikonoční nádivka nebo také hlavička či hlavnička, která se připravovala z několika druhů mas a ochucovala divokými bylinami.

  • Na jaře se do nádivky tradičně přidávaly nejen kopřivy, ale také popenec, kontryhel či mladé listy pampelišek.
  • Jedla se teplá, za studena sloužila jako výslužka pro koledníky.

Soudobí koledníci mají zhýčkanější jazýčky a pečeným zrním s cukrem byste je asi nenadchli. Vyberte si z bohaté nadílky velikonočního občerstvení, díky kterému se na sváteční návštěvy můžete připravit s předstihem.

Až otevřete dveře nedočkavým hostům s pomlázkami, nic vás nepřekvapí. Vybrali jsme pro vás ta nejlepší jídla, která chutnají i studená. Mnohá z nich patří k velikonočním tradicím, ale malou úpravou získaly modernější ráz. Díky jednoduchým obměnám se ani tradiční jídla nemusí omrzet.

Klasiku obměníte snadno:

  • kopřivovou nádivku upečte ve formě na muffiny
  • místo jedné velké sekané udělejte spoustu malých bochánku s křupavou sýrovou krustou 
  • vaječnou tlačenku nechte zchladnout ve formičkách na malé bábovky
  • vaječný salát navrstvěte do skleniček
  • místo obložených plátků veky nabídněte slaný chlebíček

Zdroje informací: ČRo Brno, časopis Apetit

Skryt pre seznam
Sulc
Více než dvě hodiny
Snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč