Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bazalkové koláče s tvarohem a jahodami podle Jany Pokorné
Bazalkové koláče s tvarohem a jahodami podle Jany Pokorné
ZDROJ: Jana Pokorná
sdílet:

Bazalkové koláče s tvarohem a jahodami podle Jany Pokorné

4.7/5 Počet hodnocení: 3
Do 75 minut Snadné Na 18–20 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5716 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 612 g
Tuky 261 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cukrářka Jana Pokorná, již si můžete pamatovat z pořadu Peče celá země, se s námi podělila o svůj oblíbený recept na jahodový dezert, který hravě kombinuje klasiku s moderními trendy. „Křupající drobenka po obvodu nadýchaného koláče, jemná tvarohová náplň, jahodová “vrtulka” a příjemná osvěžující chuť bazalky. Takto si představuji sezónu jahod!“ říká. 

Suroviny

Na těsto
na kynuté těsto
mléko 250 g
droždí sušené 10 g
bazalka 10 lístků
sůl 6 g
z vajec velikosti L
Na drobenku
Na tvarohovou náplň
plnotučný
najemno nastrouhaná z 1 citronu
Na dokončení
na potření

Postup

1

Krupicový cukr vsypte do food processoru s nožovým nástavcem, přidejte lístky čerstvé bazalky a pořádně promixujeme. Získáte aromatický bazalkový cukr.

2

Vlažné mléko, žloutky, vanilkový cukr a bazalkový cukr dejte do mísy kuchyňského robotu. Krátce promíchejte pomocí balónové metly, kterou následně vyměňte za hnětací hák. Přidejte přes síto prosátou hladkou
mouku se sušeným droždím a hněťte těsto na střední otáčky 5–7 minut.

3

Máslo a sádlo nakrájejte na malé kostičky, které budete postupně přidávat do těsta a zapracovávat hnětacím hákem. Nejdříve postupně přidávejte máslo, potom sádlo a jako poslední sůl. Tento proces trvá cca 15 minut.

4

Vypracované těsto nechte nakynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.

5

Zatímco těsto kyne, připravte tvarohovou náplň a drobenku. Na tvarohovou náplň v misce smíchejte vidličkou tvaroh a všechny ostatní suroviny. Nemíchejte příliš dlouho, ať vám tvaroh zbytečně
neřídne.

6

V hlubokém talíři prsty vypracujte drobenku z nakrájeného studeného másla a zbylých surovin. 

7

Vykynuté těsto rozdělte (a odvažte) na stejně velké kuličky po 55 g. Jednotlivé kuličky zamotejte jako buchty bez náplně, rozložte je plech vyložený pečicím papírem a nechte asi 15 minut odpočinout. Mezi kuličkami nechte dostatečné mezery.

8

Troubu předehřejte na 180 °C.

9

Každou kuličku pomocí velké skleničky roztlačte tak, aby vznikl důlek pro nanesení tvarohové náplně. Skleničkou si vždy nejdřív ťukněte do mouky a teprve poté rozlačujte koláček, ať se vám na ni těsto nelepí.

10

Koláče potřete před plněním rozšlehaným vejcem, obvod koláče posypejte
drobenkou, důlek naplňte tvarohem a na něj poskládejte vrtulku z jahod. Takto připravené koláče nechte ještě 10 min kynout.

11

Po vykynutí vloží do rozpálené trouby a pečte 25–30 minut dozlatova.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč